Mini serniczki z borówkami

Mini serniczki z borówkami to małe, kremowe desery, które łatwo zrobić w domu. W każdej porcji kryją się świeże, słodko-kwaskowe owoce, a wierzch pokrywa cienka warstwa roztopionej białej czekolady. Świetnie sprawdzają się na letnie spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Wystarczy kilka podstawowych składników, foremki do muffin i chwila pieczenia, by cieszyć się mini serniczkami, które znikają z talerza w mgnieniu oka.
Pin Print
Mini serniczki z borówkami
Porcje 12 serniczków
Składniki na mini serniczki z borówkami:
Spód :
- 75 g herbatników
- 20 g masła
Masa twarogowa :
- 500 g twarogu sernikowego
- 250 g mascarpone
- 1 jajko
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 budyń waniliowy
Owoce :
- borówki
Polewa :
- 50 g białej czekolady
- 2 łyżki śmietanki kremówki
Przygotowanie
- Herbatniki zmielić w malakserze, przesypać do miseczki, dodać roztopione masło i rozetrzeć między palcami aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Jeśli używamy papilotek umieścić je w formie na muffiny. Ja piekę w foremkach silikonowych, które też dla wygody można umieścić w formie do muffin. Do każdej papilotki/foremki wsypać trochę herbatników i ugnieść palcami.
- W większej misce umieścić twaróg sernikowy, mascarpone, jajko, cukier, ekstrakt z wanilii oraz budyń waniliowy. Krótko zmiksować na niskich obrotach, tylko do połączenia składników. Masę wyłożyć do papilotek/foremek.
- Borówki umyć i osuszyć. Na wierzchu każdego serniczka ułożyć po kilka borówek, lekko wcisnąć je w masę.
- Piec w temperaturze 170 stopni przez 20-25 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
- Przygotować polewę : czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Do małego garnuszka wlać kremówkę, wrzucić czekoladę, wstawić na palnik i ciągle mieszając doprowadzić do połączenia składników. Gotową polewą udekorować serniczki. Smacznego!