Mini ptysie z truskawkową śmietanką
Chrupiące ,delikatne ciasto i lekki , puszysty krem truskawkowy z kawałkami owoców to
słodycz, której nie potrafię się oprzeć.........
Mini ptysie z truskawkową śmietanką to doskonały deser na letnie dni. Ptysie można upiec wcześniej, a nadziewać bezpośrednio przed podaniem.
Na nadzienie można wykorzystać śmietanę, krem budyniowy lub pianę z białek.
U mnie nadzienie śmietankowe.
Składniki: /ok.30 szt/
- 100 g masła
- 250 ml wody
- 150g mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru z wanilią
- 2 pełne łyżki galaretki truskawkowej
- ok. 100 gr truskawek
oraz :
polewa czekoladowa lub cukier puder i truskawki do dekoracji Wykonanie: -Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. -Do gotującej się wody wsypać mąkę i przy pomocy drewnianej łyżki ucierać, aż powstanie gęste, lśniące ciasto ,które powinno odchodzić od ścianek naczynia. -Odstawić do ostudzenia. -Do zimnego ciasta dodawać stopniowo po jednym jajku /odczekać ,aż ciasto połączy się z każdym jajkiem/ cały czas miksując lub ucierać przy pomocy drewnianej łyżki. -Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę małe kopczyki pozostawiając między nimi odstępy /ptysie rosną/. -Piec ok.30 minut w temp. ok.190 -200 st.C. /Długość pieczenia ptysi zależy od ich wielkości/. -W trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika. Ptysie powinny być lekko rumiane i podsuszone. -Ostudzone ptysie przekroić na pół -Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody /2-3 łyżki/ i przestudzić.
-Truskawki drobniutko pokroić i połączyć z cukrem.
-Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać truskawki i tężejącą galaretkę.
-Masę schłodzić , przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziać ptysie.
-Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.