Mini pizze z jajkiem pieczonym

Mini pizze z jajkiem  pieczonym

Jest to moje drugie podejście do pizzy z jajkiem. Pierwsze, kompletnie nie udane, Jajko najpierw mi się rozlało, potem spiekło i generalnie pizza  niczym nie zachwyciła. Bazując na błędach popełnionych pierwszym  razem postanowiłam je  naprawić bo nie dawała mi spokoju myśl, że taka pizza z wolno wyciekającym jajkiem jest pyszna. Więc teraz zrobiłam pizzę w wersji mini, tak żeby 1 jajko wystarczyło na  1 pizzę. Z pieczarek ułożyłam coś w rodzaju muru, żeby jajko nie wypłynęło, no i wbiłam je 10 minut  przed wyjęciem pizzy z pieca. Dodatkowo posypałam serem, też dopiero przed wyjęciem bo nie lubię serowej skorupy. I tym razem jestem z siebie bardzo zadowolona ponieważ wszystko wyszło idealnie. Pizza była przepyszna, jajko idealnie zapieczone, czyli białko ścięte ale żółtko wolne. W trakcie jedzenia oczywiście wyciekło (bez talerzyka się nie obyło) ale wtedy można maczać w nim  brzegowe kawałki pizzy. Całość naprawdę jest fantastyczna, jestem pewna, że wszystkim tym, którzy lubią jajka pieczone taka pizza posmakuje. Zatem polecam:)

Zdjęcie - Mini pizze z jajkiem  pieczonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis własny

Składniki na ciasto ( 2 małe pizze lub 1 duża):

  • 10 g drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy

Składniki na farsz

  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • szczypta bazylii
  • pół szklanki sosu do pizzy
  • 2 jajka
  • kawałek żółtego sera

Z wody i drożdży zrobić rozczyn. Kiedy rozczyn zwiększy objętość wlać do przesianej mąki, dodać oliwę i sól. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do podwojenia objętości.

W tym czasie usmażyć na rozgrzanej patelni cebulę, dodać pieczarki i smażyć, aż będą miękkie. Dodać bazylię i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto odgazować, wyłożyć blachę do pizzy.  Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pieczarki tworząc zabezpieczenie, tak aby jajko można było wbić w zagłębienie i aby nie wypłynęło. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec mini pizze około 15 min. Po tym czasie wyjąć  pizze z pieca i delikatnie wbić jajko. Wstawić jeszcze pizzę na 8-10 minut i przed samym końcem posypać tartym serem.

W czasie pieczenia jajka nalezy je obserwować. Idealne jest wtedy kiedy białko jest dokładnie ścięte a żółtko jeszcze nie twarde.

Smacznego:)

Kategorie przepisów