Mini muffinki z krewetkami i pietruszką
Wytrawne babeczki na dwa kęsy świetnie sprawdzą się na przyjęciu lub jako mała przekąska w ciągu dnia czy "danie" na wynos dla bardzo zabieganych. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Smaczne. Muffinki są mięciutkie, lekko wilgotne, ciasto przypomina trochę ciasto naleśnikowe a dodatki w postaci pietruszki i krewetek bardzo zdrowe. Tym razem upiekłam je w formie mini muffinek, w końcu zawsze można poczęstować się jeszcze jedną. :) Przepis znalazłam w "Easy muffins".
Składniki na 18 mini muffinek:
Przygotuj krewetki. Jeżeli używasz mrożonych a nie zdążyłeś/aś ich wcześniej rozmrozić to zalej je wrzątkiem aż odtajają. Następnie odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Jeżeli są zbyt mokre osusz ręcznikiem papierowym. Ostaw na później.
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na mini muffiny lekko natłuść.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia dodaj krewetki i wymieszaj. Do osobnego naczynia wbij jajko i roztrzep widelcem, dodaj maślankę i olej, wymieszaj. Posiekaj drobno pietruszkę najlepiej świeżą, chociaż ja użyłam mrożonej. Dodaj pietruszkę, sól i pieprz do masy jajecznej i dobrze wymieszaj.
Wlej mokre składniki do suchych. i wymieszaj tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy na mini muffiny. Wypełnij gniazda do 3/4 ich wysokości równomiernie rozdzielając ciasto.
Piecz około 15 minut aż babeczki ładnie wyrosną. Moje niestety niezbyt się zarumieniły, proponuję więc pod koniec pieczenia włączyć na minutę termoobieg aby uzyskały ładny rumiany wygląd.
Babeczki należy przestudzić przez kilka minut. Można podawać na ciepło jak i po zupełnym wystudzeniu.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 18 mini muffinek:
- 125g mrożonych ugotowanych i obranych krewetek*
- 140g mąki
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 125ml maślanki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotuj krewetki. Jeżeli używasz mrożonych a nie zdążyłeś/aś ich wcześniej rozmrozić to zalej je wrzątkiem aż odtajają. Następnie odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Jeżeli są zbyt mokre osusz ręcznikiem papierowym. Ostaw na później.
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na mini muffiny lekko natłuść.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia dodaj krewetki i wymieszaj. Do osobnego naczynia wbij jajko i roztrzep widelcem, dodaj maślankę i olej, wymieszaj. Posiekaj drobno pietruszkę najlepiej świeżą, chociaż ja użyłam mrożonej. Dodaj pietruszkę, sól i pieprz do masy jajecznej i dobrze wymieszaj.
Wlej mokre składniki do suchych. i wymieszaj tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy na mini muffiny. Wypełnij gniazda do 3/4 ich wysokości równomiernie rozdzielając ciasto.
Piecz około 15 minut aż babeczki ładnie wyrosną. Moje niestety niezbyt się zarumieniły, proponuję więc pod koniec pieczenia włączyć na minutę termoobieg aby uzyskały ładny rumiany wygląd.
Babeczki należy przestudzić przez kilka minut. Można podawać na ciepło jak i po zupełnym wystudzeniu.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis