Mini krokieciki ziemniaczane ( croquettes de pommes de terre )
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną przekąskę na ciepło!
Idealna na Sylwestra, ale nie tylko!
Takie krokiety są też świetnym pomysłem na obiad ( jako dodatek do mięs, ryb ) albo na ciepłą kolację.
Rewelacyjnie komponują się z sosami – grzybowym, czosnkowym, koperkowym albo pomidorowym!
Koniecznie wypróbujcie!
Są to najlepsze krokiety ziemniaczane jakie kiedykolwiek robiłam!
Gwarantuję, że zrobią furorę, a domownicy z przyjemnością sięgną po dokładkę!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* ziemniaki – 400 g
* masło – 50 g
* jajko – 1 szt
* mąka – 30 g
* sól pieprz, papryka
* bułka tarta do panierowania
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Obrane ziemniaki gotujemy, odcedzamy, ugniatamy.
Do przestudzonych dodajemy żółtko, masło, mąkę i przyprawy – mieszamy.
Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy, formujemy wałek i kroimy na kawałki.
Panierujemy w białku i bułce tartej.
Smażymy na rumiano.
Smacznego!