Mini kanapeczki z balsamicznymi burakami i olbrzymimi rodzynkami z indyjską nutą
Składniki:
(przepis na 4 osoby)
4 buraki średniej wielkości
150 g olbrzymich rodzynek
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 pomarańcza
1 łyżeczka garam masala
1 bagietka
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Oczyścić buraki pod zimną wodą za pomocą szczoteczki, a następnie gotować przez około 1 godzinę. Odcedzić buraki, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Zalać wrzątkiem rodzynki na 15 minut, odcedzić i osuszyć. Smażyć buraki na oliwie przez 5 minut. Dodać ocet balsamiczny i namoczone rodzynki oraz doprawić przyprawą galam masala, solą i pieprzem do smaku, a następnie smażyć jeszcze około 2 minuty. Wyszorować i sparzyć pomarańczę, a następnie zetrzeć skórkę z pomarańczy. Układać na pokrojonej w małe kanapeczki bagietce oraz posypać startą skórką z pomarańczy.