Mini focaccie z oliwkami
Uwielbiam focaccie. To pyszne, włoskie pieczywo w którym czuć dodatek najlepszej oliwy z oliwek mnie po prostu rozczula.
Robiłam już naprawdę wiele wersji, bo każda okazja jest dla mnie dobra, aby ponownie ją zrobić. Jednak nigdy wcześniej nie wpadłam, że przecież można ją zrobić w wersji mini, która idealnie sprawdzi się jako mała porcja na śniadanie. Aby z mojej focacci nie wyszły pity, zrobiłam w nich charakterystyczne dla tej formy wypieków dziurki palcami.
Całość według mnie najlepiej smakuje po prostu wymoczona kawałek po kawałku w lekko posolonej oliwie z kilkoma kroplami octu balsamicznego. Idealny związek, który nie dominuje, a eksponuje smak pieczywa.
Mini focaccie z oliwkami
Author: Śliwka Prep time: 2 hours 15 mins Cook time: 15 mins Total time: 2 hours 30 mins Serves: 6 Ingredients
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 15 zielonych oliwek z zalewy
- ok. 150 ml ciepłej wody
Instructions
- Pomieszaj ze sobą w misce/na stolnicy mąkę, drożdże i sól. Poszatkuj oliwki i dodaj do mieszanki.
- Powoli wlej oliwę i zacznij zagniatać ciasto. Po oliwie powoli wlewaj wodę aż zagniatane ciasto osiągnie jednolitą, odchodzącą od ręki, elastyczna konsystencję.
- Zagniataj od tego momentu jeszcze przez 5 minut.
- Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1, 5 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę/blat i stwórz z ciasta rulon. Podziel go na 6 równych części.
- Każdą część ciasta rozwałkuj mniej więcej na kształt koła, na grubość ok. 0,5 cm.
- Rozwałkowane kółka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj ją materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Po upływie czasu wyrastania wsadź focaccie do środka i piecz przez ok. 15 minut, aż lekko zbrązowieją.