Mini focaccie z oliwkami

Zdjęcie - Mini focaccie z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam focaccie. To pyszne, włoskie pieczywo w którym czuć dodatek najlepszej oliwy z oliwek mnie po prostu rozczula.

Robiłam już naprawdę wiele wersji, bo każda okazja jest dla mnie dobra, aby ponownie ją zrobić. Jednak nigdy wcześniej nie wpadłam, że przecież można ją zrobić w wersji mini, która idealnie sprawdzi się jako mała porcja na śniadanie. Aby z mojej focacci nie wyszły pity, zrobiłam w nich charakterystyczne dla tej formy wypieków dziurki palcami.

Zdjęcie - Mini focaccie z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Całość według mnie najlepiej smakuje po prostu wymoczona kawałek po kawałku w lekko posolonej oliwie z kilkoma kroplami octu balsamicznego. Idealny związek, który nie dominuje, a eksponuje smak pieczywa.

Zdjęcie - Mini focaccie z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mini focaccie z oliwkami

Author: Śliwka Prep time: 2 hours 15 mins Cook time: 15 mins Total time: 2 hours 30 mins Serves: 6 Ingredients

  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 zielonych oliwek z zalewy
  • ok. 150 ml ciepłej wody

Instructions

  1. Pomieszaj ze sobą w misce/na stolnicy mąkę, drożdże i sól. Poszatkuj oliwki i dodaj do mieszanki.
  2. Powoli wlej oliwę i zacznij zagniatać ciasto. Po oliwie powoli wlewaj wodę aż zagniatane ciasto osiągnie jednolitą, odchodzącą od ręki, elastyczna konsystencję.
  3. Zagniataj od tego momentu jeszcze przez 5 minut.
  4. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1, 5 godziny.
  5. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę/blat i stwórz z ciasta rulon. Podziel go na 6 równych części.
  6. Każdą część ciasta rozwałkuj mniej więcej na kształt koła, na grubość ok. 0,5 cm.
  7. Rozwałkowane kółka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj ją materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
  8. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Po upływie czasu wyrastania wsadź focaccie do środka i piecz przez ok. 15 minut, aż lekko zbrązowieją.

 

Przepisy z tych kategorii

Chleb z semoliny z Altamury

Chleb z semoliny z Altamury

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciabatta bez zagniatania
2

Ciabatta bez zagniatania

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Schiacciata - toskańskie pieczywo

Schiacciata - toskańskie piecz…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ciabatta – przepis
11

Ciabatta – przepis

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciabatta sezamowa
1

Ciabatta sezamowa

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciabatta pomidorowa
1

Ciabatta pomidorowa

Tosia Tosia
Smakowity chleb