Mini focaccie z marynowaną papryką i oliwkami
Od początku stycznia chodzę na zajęcia łucznictwa tradycyjnego. Najpierw był kurs, a teraz treningi i po mału turnieje. Choć mam wiele pracy przed sobą, to łucznictwo daje mi wielką satysfakcję. Zapisałam się razem z mężem, który 7 lat trenował łucznictwo sportowe (klasyczne) i teraz mamy pierwsze wspólne hobby Zajęcia odbywają się w hali Mosir w Zgierzu, a więcej o Łódzkim Klubie Łucznictwa Tradycyjnego możecie przeczytać na stronie Camelot i stronie ŁKTŁ na FB.
A skąd taki wstęp? Na każde sobotnie zajęcia staram się przygotować jakieś małe przekąski – zazwyczaj słodkie muffiny, a w ostatnią sobotę zrobiłam coś wytrawnego – mini focaccie.
Składniki:
600 g mąki
2 opakowania drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 i 3/4 szklanki letniej wody
5 łyżek oleju Kujawskiego z bazylią
1 słoik papryki marynowanej
100 g czarnych oliwek
1 łyżeczka rozmarynu
sól morska
1. Drożdże mieszamy z 3/4 szklanki wody i łyżeczką cukru. Czekamy aż podwoją swoją objętość.
2. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą. Następnie dodajemy wodę i drożdże. Wyrabiamy. Na końcu dodajemy 2 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią. Wyrabiamy elastyczne ciasto.
3. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na blacie wysmarowanym olejem na ok. 1 godzinę.
4. Dzielimy ciasto na 12-16 równych części (w zależności jak duże chcemy uzyskać focaccie).
5. Formujemy placki o grubości około 1 cm i kładziemy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i wysmarowanych olejem.
6. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 C.
7. Paprykę kroimy na małe paseczki, oliwki w krążki.
8. Na każdej focacci układamy porcje papryki i oliwek. Posypujemy solą i rozmarynem oraz skrapiamy olejem Kujawski z bazylią.
To już mój drugi przepis, który bierze udział w zabawie kulinarnej „Kujawski ze Smakiem” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. Po więcej szczegółów zapraszam na blog Majanowe pieczenie.