Migdałowo - porzeczkowa beza na kruchym spodzie
Bardzo pyszne ciasto ze świeżymi czerwonymi porzeczkami oraz migdałową bezą na kruchym spodzie. Świetna kompozycja smaków. Ciasto jest przyjemnie orzeźwiające z fajną delikatnie chrupką chmurką bezy. Lato to cudowny czas dla takich wypieków pełnych owoców. Uwielbiamy je.
Porzeczki już się niestety u mnie skończyły, ciasto piekłam jeszcze przed urlopem, ale bardzo je polecam.
Korzystałam z przepisu z blogu Kulinarne Spotkania.
Składniki:
Ciasto:
*1 czubata szklanka mąki pszennej
*80 g masła
*1/4 szklanki cukru
*1 jajko
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza migdałowo-porzeczkowa:
*4 białka
*3/4 szklanki cukru
*5 łyżek mąki ziemniaczanej
*100 g mielonych migdałów
*600 g czerwonych porzeczek
Wykonanie:
Ciasto: Zmiksować mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło, dodać jajko i ponownie delikatnie zmiksować. Ciasto wyjąć, szybko zagnieść i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować i umieścić w foremce 20 x 24 cm (użyłam większej foremki 34x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Beza: Białka ubijać dosypując stopniowo cukier, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Dodać mąkę ziemniaczaną, migdały i zmiksować. Dodać porzeczki i wymieszać delikatnie łopatką. Bezę wyłożyć na przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40-50 minut.
Smacznego :)