Migdałowe pesto z czosnku niedźwiedziego
Kiedy przychodzi wiosna i pojawia się świeża zielenina , warto robić pesto. Dla mnie najlepsze jest z czosnku niedźwiedziego, tym razem na mielonych migdałach. Pasuje na kanapki, do przystawek i do makronu .
Migdałowe pesto z czosnku niedźwiedziego
składniki
4 garście liści czosnku niedźwiedziego
sól do smaku
2 ząbki czosnku
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki oleju
Liście czosnku niedźwiedziego myjemy osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy . Migdały blendujemy na malutkie okruszki.Dodajemy czosnek i wlewamy 1/2 szklanki olejku. Miksujemy chwilę i dodajemy osuszone liście czosnku. Jeszcze raz miksujemy . Solimy do smaku. Jeżeli jest bardzo gęste dolewamy jeszcze oleju. Przekładamy do wyparzonych słoików. Na wierzch nalewamy odrobinę oleju. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Migdałowe pesto z czosnku niedźwiedziego
składniki
4 garście liści czosnku niedźwiedziego
sól do smaku
2 ząbki czosnku
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki oleju
Liście czosnku niedźwiedziego myjemy osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy . Migdały blendujemy na malutkie okruszki.Dodajemy czosnek i wlewamy 1/2 szklanki olejku. Miksujemy chwilę i dodajemy osuszone liście czosnku. Jeszcze raz miksujemy . Solimy do smaku. Jeżeli jest bardzo gęste dolewamy jeszcze oleju. Przekładamy do wyparzonych słoików. Na wierzch nalewamy odrobinę oleju. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce.