Migdałowe ciasto z wiśniami
Jeśli miałabym wybierać, ciasta z wiśniami należą zdecydowanie do moich ulubionych! Ta słodycz złamana kwaskowatym smakiem, dużo soku i ten aromat!
Wiśnie mają to do siebie, że doskonale komponują ze smakiem migdałów. Do upieczenia tego ciasta wykorzystałam więc w równych proporcjach zarówno zwykłą mąkę pszenną, jak i mąkę migdałową (bardzo drobno zmielone migdały). Ciasto lekko więc nimi pachnie, jest przy tym przyjemnie wilgotne.
Idealnie byłoby posypać wierzch ciasta płatkami migdałowymi, ja niestety dopiero gdy placek wędrował do pieca zorientowała się, że ich nie mam. Wykorzystałam więc posiekane nerkowce. I też dały radę!
Przepis na okrągłą foremkę ok. 20 cm średnicy.
Składniki:- masło - 60 g, miękkie
- cukier - 1/2 szklanki
- jajko - 2 szt
- naturalna esencja migdałowa - kilka kropli
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- mąka migdałowa - 1/2 szklanki
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- wiśnie - ok. 1 szklanka, wypestkowane
- płatki migdałów - ok. 4 łyżki
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując, dodawaj po jednym jajku oraz wlej esencję migdałową.
Połącz suche składniki: mąkę zwykłą i migdałową, proszek do pieczenia oraz sól i wsyp do ciasta. Krótko wymieszaj, aby otrzymać gładkie ciasto.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej masłem, na wierzchu ułóż wypestkowane wiśnie, posyp migdałami.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem i pokrojeniem ostudź.