Migdałowe ciasto z malinami- financier
Nazywają je „financier”, bo kształtem przypominają sztabkę złota. To cudownie wilgotne małe ciasta migdałowe, przygotowane na bazie białek, z rozkosznie chrupiącym wierzchem.
Możecie doprawić je aromatem migdałowym, lub skupić się na wanilii, jak ja. Żeby trochę ożywić ich smak, dodałam do pieczenia maliny, a na wierzch (już w zasadzie do ozdoby) kilka porzeczek, które jeszcze zachowały się w zamrażalniku od lata.
Oprócz smaku, kolejnym plusem tego ciasta jest fakt, że składniki wystarczy wymieszać widelcem. Nie dodajemy do niego proszku do pieczenia, a i tak ładnie wyrasta. Może być z powodzeniem przechowywane nawet kilka dni, długo zachowuje świeżość.
Z podanych proporcji upieczenie (w zależności od wielkości foremek), ok. 4 małe ciasta (10×5 cm). Możecie użyć też klasycznej foremki na magdalenki.
Składniki:- białko - 3 szt
- masło - 90 g, rozpuszczone
- mąka migdałowa - 70 g (drobno zmielone migdały)
- cukier puder - 120 g
- mąka pszenna - 30 g
- naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
- sól - szczypta
- maliny - ok. 20 szt, opcjonalnie
- cukier puder - do podania, opcjonalnie
Białka lekko roztrzep widelcem.
Dodaj suche składniki: mąkę migdałową, mąkę pszenną, cukier puder, wanilię i sól. Połącz.
Do ciasta wlej roztopione, ostudzone masło, wymieszaj.
Miskę z gotowym ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Foremki do pieczenia ciasta wyłóż papierem do pieczenia, wlej do każdej równą ilość ciasta. Na wierzchu ułóż maliny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 25 minut, do lekkiego zarumieniania wierzchu. W przypadku mniejszych foremek, należy skrócić czas pieczenia.
Ostudź, posyp cukrem pudrem.