Miętowe muffiny z kawałkami czekolady

Miętowe muffiny z kawałkami czekolady
Zdjęcie - Miętowe muffiny z kawałkami czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Takie zupełnie zwyczajne muffinki o wyraźnym aromacie miętowym wypełnione czekoladowymi groszkami. Ciasto jest puszyste, umiarkowanie słodkie, pachnące miętą i podbarwione na zielono. Barwnik można oczywiście pominąć :). Przepis dedykuję tym, którzy zajadają się czekoladkami After Eight. Przepis pochodzi z książeczki "Easy muffins"
Składniki na 12-14 muffinek:
  • 280g mąki ( dałam 200g mąki białej + 80g pełnoziarnistej)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115g drobnego cukru do wypieków
  • 150g czekoladowych groszków najlepiej z gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 85g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka esencji miętowej
  • barwnik spożywczy opcjonalnie
Zdjęcie - Miętowe muffiny z kawałkami czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
W garnuszku na ogniu bądź w miseczce w mikrofalówce rozpuść masło. Odstaw na bok do przestudzenia.
Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dodaj cukier oraz czekoladowe groszki i przemieszaj jeszcze raz.
W osobnym naczyniu roztrzep widelcem jajka. Następnie dodaj mleko, płynne masło, miętowy ekstrakt oraz barwnik. Dobrze wymieszaj.
Wlej mieszankę mokrych składników do suchych. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
Zdjęcie - Miętowe muffiny z kawałkami czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości. Piecz około 20 minut aż ładnie wyrosną i lekko się zarumienią.
Upieczone babeczki pozostaw na kilka minut w formie w której się piekły. Przełóż na talerz. Są smaczne zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu. Zdjęcie - Miętowe muffiny z kawałkami czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego :) Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów