Mielone z niespodzianką
Dzisiaj u mnie prozaiczne , ale smaczne danie . Miałam ochotę na kotlety mielone , bo dawno ich nie robiłam. Nie lubię gotowego mielonego mięsa , wolę sama zmielić - wtedy przynajmniej wiem , co jest w środku ;) Wymyśliłam , że tym razem nie będą to zwykłe kotlety - do środka włożyłam po oliwce i kawałku żółtego sera . Były całkiem smaczne :)
Składniki :
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól , pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- bułka tarta
- żółty ser
- oliwki
- tłuszcz do smażenia
Kajzerkę namoczyć i odcisnąć . Cebulę obrać . Zmielić mięso , bułkę i cebulę . Dodać jajko i musztardę , doprawić solą i pieprzem . Dokładnie wymieszać .
Z masy mięsnej robić kulki , rozpłaszczać , na środku kłaść pasek żółtego sera i oliwkę , skleić . Formować kotlety , obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na gorącym tłuszczu .
Podałam je z tłuczonymi ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka .