Mielone w sosie pomidorowo śmietankowym
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad.
Do sosu dodałam trochę śmietanki.
Bardzo lubię mielone i robię je w różnych wersjach.
Mielone duszone w sosie są miękkie i delikatne. Dla mnie to obiad idealny.
Składniki na mielone w sosie pomidorowo śmietankowym:
500 g. mięsa mielonego wieprzowego (u mnie schab)
1 jajko
1 bułka kajzerka
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
1 łyżka prażonej cebulki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
pieprz
Sos:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1,5 szklanki passaty pomidorowej
1/2 szklanki wody
3 łyżki śmietanki 30 %
sól, pieprz
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżki posiekanego koperku
Dodatkowo:
bulka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Przygotowanie mielonych w sosie pomidorowo śmietankowym:
Bułkę namoczyć w wodzie, lub mleku.
Mięso przełożyć do miski. Najlepiej zmielić samemu, jeśli macie taką możliwość.
Do mięsa dodać jajko, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
Sól polecam dodać według swojego gustu. Ja dodałam pół łyżeczki, ale później
jeszcze trochę dosoliłam.
Bułkę odcisnąć i również dodać do miski z mięsem.
Wszystko razem wymieszać łyżką, a później dłonią.
Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety przez kilka minut z obu stron,
żeby się przyrumieniły.
Następnie przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzać trochę oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę
i podsmażyć, następnie dodać drobno pokrojony czosnek.
Smażyć jeszcze kilka sekund, żeby czosnek się nie przypalił.
Wlać passatę i wodę. Wymieszać. Dodać śmietankę, ponownie wymieszać.
Przyprawić solą, pieprzem i bazylią.
Do sosu włożyć wcześniej podsmażone kotlety.
Przykryć patelnię i dusić 20-25 minut.
Pod koniec duszenia wsypać koperek.