Mielone w sosie pomidorowo śmietankowym
            
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. 
Do sosu dodałam trochę śmietanki. 
Bardzo lubię mielone i robię je w różnych wersjach. 
Mielone duszone w sosie są miękkie i delikatne. Dla mnie to obiad idealny. 
Składniki na mielone w sosie pomidorowo śmietankowym:
500 g. mięsa mielonego wieprzowego (u mnie schab)
1 jajko 
1 bułka kajzerka
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
1 łyżka prażonej cebulki 
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
pieprz
Sos:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1,5 szklanki passaty pomidorowej
1/2 szklanki wody
3 łyżki śmietanki 30 %
sól, pieprz
1/2 łyżeczki bazylii 
1/2 łyżki posiekanego koperku 
Dodatkowo:
bulka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia 
Przygotowanie mielonych w sosie pomidorowo śmietankowym:
Bułkę namoczyć w wodzie, lub mleku.
Mięso przełożyć do miski. Najlepiej zmielić samemu, jeśli macie taką możliwość. 
Do mięsa dodać jajko, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
Sól polecam dodać według swojego gustu. Ja dodałam pół łyżeczki, ale później
jeszcze trochę dosoliłam. 
Bułkę odcisnąć i również dodać do miski z mięsem. 
Wszystko razem wymieszać łyżką, a później dłonią. 
Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety przez kilka minut z obu stron, 
żeby się przyrumieniły. 
Następnie przełożyć na talerz. 
Na tej samej patelni rozgrzać trochę oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę 
i podsmażyć, następnie dodać drobno pokrojony czosnek. 
Smażyć jeszcze kilka sekund, żeby czosnek się nie przypalił. 
Wlać passatę i wodę. Wymieszać. Dodać śmietankę, ponownie wymieszać. 
Przyprawić solą, pieprzem i bazylią. 
Do sosu włożyć wcześniej podsmażone kotlety.
Przykryć patelnię i dusić 20-25 minut. 
Pod koniec duszenia wsypać koperek. 



