Miękkie ciasteczka z melasą i imbirem
Tak się śmiesznie złożyło, że kompletnie przypadkowo znalazłam dwa, bardzo podobne do siebie przepisy na ciasteczka, pełne aromatycznej melasy, z nutką cynamonu i dodatkiem kandyzowanego imbiru.
Trochę je ze sobą pomieszałam i zrobiłam naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne ciastka. Są miękkie z warstwą lekko chrupiącego pod zębami cukru. Mają też intrygujący, słony posmak, który fajnie kontrastuje ze słodyczą melasy.
Formuje się je rękoma, nie ma więc mowy o żmudnym wałkowaniu i wykrawaniu kolejnych sztuk.
Miękkie ciasteczka z melasą i imbirem Składniki- mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
- soda - 1/2 łyżeczki
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- sól - 1/3 łyżeczki
- imbir - 1/2 łyżeczki, mielony
- imbir kandyzowany - ok. 100 g
- cukier brązowy - 1/2 szklanki
- masło - 4 łyżki, roztopione
- melasa - 1/4 szklanki
- mleko - 1/4 szklanki
- jajko - 1 szt
- cukier - 1/4 szklanki (do obtoczenia ciasteczek)
Mąkę wymieszaj z solą, sodą, cynamonem i mielonym imbirem oraz brązowym cukrem.
Dodaj stopione masło, jajko, mleko, melasę oraz pokrojony w małą kostkę kandyzowany imbir. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką.
Nabieraj łyżeczką porcje ciasta, w rękaw uformuj z nich kulkę, obtocz ją w białym cukrze. Wstaw na kilka minut do lodówki. Następnie dnem szklanki każdą porcję lekko rozgnieć, aby otrzymać mały dysk (kształt ciasteczka).
Piecz ok. 12 minut w temp. 190 oC.