Miękkie ciasteczka z melasą i imbirem

Miękkie ciasteczka z melasą i imbirem

Tak się śmiesznie złożyło, że kompletnie przypadkowo znalazłam dwa, bardzo podobne do siebie przepisy na ciasteczka, pełne aromatycznej melasy, z nutką cynamonu i dodatkiem kandyzowanego imbiru.

Zdjęcie - Miękkie ciasteczka z melasą i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Trochę je ze sobą pomieszałam i zrobiłam naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne ciastka. Są miękkie z warstwą lekko chrupiącego pod zębami cukru. Mają też intrygujący, słony posmak, który fajnie kontrastuje ze słodyczą melasy.

Zdjęcie - Miękkie ciasteczka z melasą i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Formuje się je rękoma, nie ma więc mowy o żmudnym wałkowaniu i wykrawaniu kolejnych sztuk.

Zdjęcie - Miękkie ciasteczka z melasą i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miękkie ciasteczka z melasą i imbirem

Agata, 18 stycznia 2013

Zdjęcie - Miękkie ciasteczka z melasą i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z solą, sodą, cynamonem i mielonym imbirem oraz brązowym cukrem.

Dodaj stopione masło, jajko, mleko, melasę oraz pokrojony w małą kostkę kandyzowany imbir. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką.

Nabieraj łyżeczką porcje ciasta, w rękaw uformuj z nich kulkę, obtocz ją w białym cukrze. Wstaw na kilka minut do lodówki. Następnie dnem szklanki każdą porcję lekko rozgnieć, aby otrzymać mały dysk (kształt ciasteczka).

Piecz ok. 12 minut w temp. 190 oC.

Kategorie przepisów