Miękkie ciasteczka z melasą i imbirem

Tak się śmiesznie złożyło, że kompletnie przypadkowo znalazłam dwa, bardzo podobne do siebie przepisy na ciasteczka, pełne aromatycznej melasy, z nutką cynamonu i dodatkiem kandyzowanego imbiru.

Zdjęcie - Miękkie ciasteczka z melasą i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Trochę je ze sobą pomieszałam i zrobiłam naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne ciastka. Są miękkie z warstwą lekko chrupiącego pod zębami cukru. Mają też intrygujący, słony posmak, który fajnie kontrastuje ze słodyczą melasy.

Zdjęcie - Miękkie ciasteczka z melasą i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Formuje się je rękoma, nie ma więc mowy o żmudnym wałkowaniu i wykrawaniu kolejnych sztuk.

Zdjęcie - Miękkie ciasteczka z melasą i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miękkie ciasteczka z melasą i imbirem

Agata, 18 stycznia 2013

Zdjęcie - Miękkie ciasteczka z melasą i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
  • soda - 1/2 łyżeczki
  • cynamon - 1/4 łyżeczki
  • sól - 1/3 łyżeczki
  • imbir - 1/2 łyżeczki, mielony
  • imbir kandyzowany - ok. 100 g
  • cukier brązowy - 1/2 szklanki
  • masło - 4 łyżki, roztopione
  • melasa - 1/4 szklanki
  • mleko - 1/4 szklanki
  • jajko - 1 szt
  • cukier - 1/4 szklanki (do obtoczenia ciasteczek)
Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z solą, sodą, cynamonem i mielonym imbirem oraz brązowym cukrem.

Dodaj stopione masło, jajko, mleko, melasę oraz pokrojony w małą kostkę kandyzowany imbir. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką.

Nabieraj łyżeczką porcje ciasta, w rękaw uformuj z nich kulkę, obtocz ją w białym cukrze. Wstaw na kilka minut do lodówki. Następnie dnem szklanki każdą porcję lekko rozgnieć, aby otrzymać mały dysk (kształt ciasteczka).

Piecz ok. 12 minut w temp. 190 oC.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy