Miękkie ciasteczka owsiane z rodzynkami
Wcale nie przesadzę jeśli powiem, że przygotowanie masy na te ciasteczka zajmuje nie więcej niż 3 minuty. Wszystkie składniki wystarczy wrzucić do miski, z grubsza wymieszać (to ważne, wystarczy kilka ruchów łyżką, ciasto nie może mieć gładkiej konsystencji) i już, gotowe!
Ciasteczek nie trzeba też specjalnie formować. Łyżką nakładam na blaszkę porcje wielkości dużego orzecha włoskiego, a potem tylko do pieca. Po kwadransie ciasteczka gotowe są do jedzenia!
Z podanej proporcji (naturalnie w zależności od tego, jak duże ciasteczka zdecydujecie się upiec), otrzymacie ok. 15-20 sztuk. To mniej więcej dwie blaszki ciasteczek. Ta cała (!) ilość zawiera w sobie zaledwie 3 łyżki brązowego cukru, reszta słodyczy pochodzi z rodzynków i wierzcie mi, to w zupełności wystarczy!
Składniki:- mąka pszenna - 3/4 szklanki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 3/4 szklanki
- płatki owsiane - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier brązowy - 3 łyżki
- sól - 1/2 łyżeczki
- rodzynki - 80-100 g
- olej/roztopione masło - 3 łyżki
- maślanka - 1 szklanka
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- jajko - 1 szt
W misce połącz mokre składniki ciasteczek: maślankę, olej, jajko, esencję waniliową oraz cukier.
Dodaj oba rodzaje mąki, płatki owsiane, rodzynki, sól i proszek do pieczenia.
Krótko (!) wymieszaj ciasto łyżką, masa nie powinna być gładka, niech pozostaną w niej małe grudki.
Porcje ciasta nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (w sumie otrzymasz ok. 15-20 ciasteczek). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 15-18 minut. Przed podaniem ostudź.