Mfalme ombe

Mfalme ombe

Skończyło się spaghetti. Już nie ma co odgrzewać. :-) Wypadało wybrać się po zakupy i wymyślić coś na obiad. Dziś poleciałam do Kenii. Tę podróż odbyłam w łatwy sposób dzięki książce Anny Kwiatkowskiej i Tomasza Rudomino "Podróże ze smakiem".

"Miałam farmę w Afryce u stóp wzgórz Ngong..." Podróż do Kenii była przede wszystkim opowieścią o Karen. A propozycja dania taka nie za bardzo afrykańska, no moze że w Kenii rosną jabłka i borówki. :-) W Danii na pewno. Może więc ta podróż była w obydwu kierunkach. Na pewno była satysfakcjonująca. :-))

Zdjęcie - Mfalme ombe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mfalme ombe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mfalme ombe

1 kg filetu z wołowiny, a najlepiej z dziczyzny (u mnie polędwica wołowa)

1 kawałek świeżego imbiru (ok. 6 cm), obranego

1 łyżeczka ziaren kolendry

sporo pieprzu

2 ząbki czosnku

łyżka oliwy

2 łyżki miodu

pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina

3 winne jabłka

2 łyżki dżemu z brusznicy, żurawiny lub aronii

sól

pieprz, u mnie cytrynowy

Kolendrę uprażyłam na suchej patelni i zmieliłam.

Wymieszałam oliwę z kolendrą i pieprzem i natarłam mięso.

Czosnek i imbir pokroiłam w plasterki. Obłożyłam nimi mięso. Zostawiłam je na kilka godzin.

Jabłka obrałam i pokroiłam na połówki. Wydrążylam środki. Nałłożyłam w nie dżem.

Jabłka ułożyłam na spodzie brytfanny, a na nich mięso. Oblałam je winem, posmarowałam z wierzchu miodem, posypałam solą i cytrynowym pieprzem.

Piekłam prawie 2 godziny w 180 stopniach, przykryte. Z jabłek i dżemu zrobił się mus.

Zdjęcie - Mfalme ombe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Mfalme ombe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów