Meskouta - marokańskie ciasto pomarańczowe
No i zaczynamy serię pysznych, marokańskich przepisów.
Od czego innego miałabym zacząć, jak nie od słodkości?!
Dziś zapraszam Was na przepyszne marokańskie ciasto MESKOUTA.
Meskouta jest super szybkim i bardzo łatwym ciastem – do zrobienia dosłownie w kilka minut.
Intensywnie pomarańczowe i bardzo pachnące.
Słodkie – jak na marokańskie desery przystało!
Jest to ciasto idealne dla niespodziewanych gości – gorąco polecam!
Spróbujcie!
Na bank nie pożałujecie!
SKŁADNIKI:
* sok pomarańczowy – 120 ml
* skórka z pomarańczy
* jajko L – 4 szt
* cukier – 300 g
* olej – 20 ml
* mąka pszenna – 250 g
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
* sól – 1 szczypta
* wanilia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Piekarnik rozgrzewamy do 180C.
Sok wyciskamy, skórkę ścieramy.
Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, stopniowo wlewamy olej.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.
Wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy skórkę i wanilię – mieszamy na gładką masę.
Wylewamy na blachę, pieczemy ok. 40 minut ( do suchego patyczka ).
Smacznego!
Przepis inspirowany przepisem z bloga: The Spource Eat