Meksykańska zupa z kukurydzą i batatami
Bardzo smaczna, meksykańska zupa o intensywnym kolorze i aromacie. Idealnie poprawi nastrój w chłodne i pochmurne popołudnia :) Kukurydza i bataty nadają zupie słodkiego posmaku, a chili pikanterii. Doskonałe połączenie smaków :) Polecam!
ZUPA Z KUKURYDZĄ I BATATAMI
(4 porcje)
1 średni batat (ok. 350g),
1 puszka kukurydzy,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
2-3 ząbki czosnku,
1 mała papryczka chili,
5 szklanek bulionu warzywnego,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
½ łyżeczki mielonych nasion kolendry,
sól i pieprz,
1 łyżka oliwy, cząstki limonki do podania,
świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę, czosnek i chili (bez pestek). Smażyć na niewielkim ogniu, aż cebula zmięknie. Zalać bulionem i gotować 5-10 minut. Doprawić kuminem i kolendrą.
Paprykę oczyścić, batata obrać i oba warzywa pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować 10 minut. Dodać osączoną kukurydzę, paprykę w proszku, kumin i nasiona kolendry, gotować jeszcze 5 minut.
Zupę zdjąć z ognia i częściowo zmiksować – tak, by mniej więcej połowa warzyw została w kawałkach. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać skropioną sokiem z limonki i posypaną świeżą kolendrą/natką.
(przepis podpatrzony na blogu galangal, z moimi małymi zmianami)