Meksykańska zapiekanka makaronowa z kiełbasą chorizo

Meksykańska zapiekanka makaronowa z kiełbasą chorizo
Zdjęcie - Meksykańska zapiekanka makaronowa z kiełbasą chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Meksykańska zapiekanka makaronowa z kiełbasą chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Meksykańska zapiekanka makaronowa z kiełbasą chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Meksykańska zapiekanka makaronowa z kiełbasą chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Meksykańska zapiekanka makaronowa z kiełbasą chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 400 g krojonych pomidorów bez skórki
  • 300 g makaronu typu anielskie włosy w gniazdach/cienkie nitki
  • 250 g cukinii
  • 200 g chorizo
  • 150 g czerwonej papryki
  • 100 g cebuli
  • 100 g żółtego sera
  • 60 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Chorizo kroimy w plasterki.

Cukinię ścieramy na tarce o większych oczkach. Czosnek, cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.

Na oleju układamy gniazda makaronu i rumienimy go na złoty kolor z obu stron. Podsmażony makaron zdejmujemy z patelni.

Na tej samej patelni przesmażamy chorizo.

Następnie dodajemy cebulę z czosnkiem i papryką oraz chili. Gdy zmiękną, dodajemy startą cukinię i ponownie podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na nim układamy gniazdka makaronu.

Całość zalewamy pomidorami oraz gorącym bulionem.

Posypujemy startym serem i zapiekamy w temp. 180ºC przez około 20 minut lub do momentu, aż makaron będzie miękki, a ser roztopiony.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów