Meksykańska sałatka wg Nigelli

Meksykańska sałatka wg  Nigelli

Kraków, jak zawsze fascynujący. Kalejdoskop wrażeń. Stanowczo byliśmy w nim za krótko... Po powrocie czekała na nas meksykańska sałatka z ostrą salsą.

Zdjęcie - Meksykańska sałatka wg  Nigelli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Meksykańska sałatka wg  Nigelli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Meksykańska sałatka Nigelli

sałatka:

300 g ugotowanego w osolonej wodzie mięsa kurczaka, pokrojonego w paski

1 jicama albo zielone jabłka ( ok. 1/2 kg) obrane i pokrojone w paski lub kasztany wodne

2 drobno posiekane dymki

szklanka pokrojonej kolendry lub bazylii

1/2 sałaty rzymskiej pokrojonej w paski

sos:

2 miękkie awokado

200 ml śmietany 18%

sok z połowy limonki

2 obrane ząbki czosnku

2 łyżeczki morskiej soli w kryształkach lub 1 łyżeczka zwykłej

sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Składniki sosu miksuję i mieszam ze składnikami sałatki. Na wierzch gotowej przystawki nakładam salsę.

salsa:

2 pomidory, pokrojone

pół puszki czerwonej fasoli w pomidorowym sosie cayenne

1 łyżeczka morskiej soli l. pół łyżeczki zwykłej

70 g marynowanych czerwonych papryczek jalapeno, posiekanych

sok z połowy limonki

Składniki salsy mieszam i kładę ją na wierzchu sałatki. 

* źródło - "Nigella ekspresowo" wyd. Filo

Zdjęcie - Meksykańska sałatka wg  Nigelli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów