Meksykańska sałatka wg Nigelli
Kraków, jak zawsze fascynujący. Kalejdoskop wrażeń. Stanowczo byliśmy w nim za krótko... Po powrocie czekała na nas meksykańska sałatka z ostrą salsą.
Meksykańska sałatka Nigelli
sałatka:
300 g ugotowanego w osolonej wodzie mięsa kurczaka, pokrojonego w paski
1 jicama albo zielone jabłka ( ok. 1/2 kg) obrane i pokrojone w paski lub kasztany wodne
2 drobno posiekane dymki
szklanka pokrojonej kolendry lub bazylii
1/2 sałaty rzymskiej pokrojonej w paski
sos:
2 miękkie awokado
200 ml śmietany 18%
sok z połowy limonki
2 obrane ząbki czosnku
2 łyżeczki morskiej soli w kryształkach lub 1 łyżeczka zwykłej
sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Składniki sosu miksuję i mieszam ze składnikami sałatki. Na wierzch gotowej przystawki nakładam salsę.
salsa:
2 pomidory, pokrojone
pół puszki czerwonej fasoli w pomidorowym sosie cayenne
1 łyżeczka morskiej soli l. pół łyżeczki zwykłej
70 g marynowanych czerwonych papryczek jalapeno, posiekanych
sok z połowy limonki
Składniki salsy mieszam i kładę ją na wierzchu sałatki.
* źródło - "Nigella ekspresowo" wyd. Filo