Meksykańska pikantna potrawka z kurczakiem i fasolą
Meksykańska pikantna potrawka z kurczakiem i fasolą Dzisiaj w końcu w Gdyni spadł taki śnieg, jaki uwielbiamy. Wspaniale otulający drzewa i doskonały do lepienia bałwana. Na taką pogodę doskonałe są jednogarnkowe rozgrzewacze. Macie swoje ulubione? Ja przepadam za wszelkimi gulaszami, konkretnymi zupami, curry i meksykańskim chili. Może być con carne lub sin carne. Dzisiaj zapraszam Was na odmienione chili, czyli meksykańską potrawkę w odchudzonej formie. Jest lżejsza, ale w dalszym ciągu bardzo smaczne i rozgrzewająca.
Składniki na 4 porcje:
400 g mięsa z piersi kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 łyżka oleju
1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki oregano
400 g (1 puszka) krojonych pomidorów
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
400 g (1 puszka) czerwonej fasoli, może też być czarna, pinto lub biała
2 łyżki marynowanej papryczki jalapeno, posiekane
sól i pieprz
posiekana natka pietruszki do podania
dodatkowo 150 g komosy ryżowej
2 łyżeczki oleju z pestek dyni(tłoczonego na zimno)
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w niewielkie paski. Odstawić na bok. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać posiekać. Papryki pokroić na duże kawałki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i paprykę. Dodać czosnek, kumin, papryki w proszku i oregano. Podsmażyć przez ok. 1 minutę. Dodać pokrojonego kurczaka, pomidory i przecier. Zamieszać. Gotować ok. 20 minut na małej mocy. 5 minut przed końcem dodać fasolę i jalapeno. W międzyczasie przygotować quinoa. Ziarna przesypać na bardzo gęste sitko, przepłukać kilka razy. Przełożyć do garnka, zalać 1 1/2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc i gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Przeczesać widelcem, wymieszać z olejem i odstawić pod przykryciem na kilka minut. Przed podaniem potrawkę posypać natką pietruszki. Podawać z komosą, kleksem z jogurtu.
Smacznego!