Medaliony z polędwicy wołowej z sosem czekoladowym
Taką polędwicę przygotowaliśmy podczas czekoladowych warsztatów z Siemensem. Rewelacyjna, cudowny sos z czekoladą. Alergicy mogą pominąć czekoladę, ale jest jej tak niewiele, że o ile nie macie na nią strasznego uczulenia, warto zaryzykować dla smaku tego dania. Przygotujmy:
8 medalionów z polędwicy wołowej
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
kilka gałązek świeżego tymianku
pieprz czarny grubo mielony, sól morska do smaku
200 ml wytrawnego, czerwonego Porto
12 obranych szalotek
kilka gałązek świeżego tymianku
8 suszonych śliwek
laska cynamonu
łyżka zielonego pieprzu w zalewie
gałązka świeżego rozmarynu
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
łyżka masła
Wołowinę natrzeć olejem, grubo mielonym pieprzem oraz świeżym tymiankiem, a następnie obsmażyć krótko z każdej strony. Mięso przełożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 7 minut. Czerwone wino zagotować razem z szalotkami, tymiankiem, śliwkami, cynamonem, zielonym pieprzem i rozmarynem. Gdy sos się zredukuje, dodać pokruszoną czekoladę. Poczekać aż czekolada się rozpuści, zdjąć sos z ognia, dodać masło. Mięso wyjąć z piekarnika, ułożyć na talerzu i skropić przygotowanym wcześniej sosem z szalotkami i śliwkami. Podać z włoskimi kluseczkami gnocchi.