Medaliony z mięsa mielonego z sosem pieczarkowym
Buszując w poszukiwaniu pomysłu na obiad, natrafiłam na taki oto przepis na blogu Edysi79. Zrobiłam, wyszło pyszne – pojedliśmy jak szaleni.
A pogoda piękna się zrobiła.
Miałam weekend pełen wrażeń i uśmiechów.
Czuję, jakbym odżywała na wiosnę :)
MEDALIONY Z MIĘSA MIELONEGO W SOSIE PIECZARKOWYM
500g mielonej wieprzowiny,
1 czerstwa bułka,
1 jajko,
1 cebula,
1 łyżka musztardy,
100-150g wędzonego boczku,
200g pieczarek,
100ml słodkiej śmietanki (u mnie śmietanka 18% do sosów),
150ml bulionu warzywnego,
1 łyżka mąki pszennej,
sól i pieprz
Mięso wymieszać z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, jajkiem, musztardą i drobno posiekaną cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kulki, lekko je rozpłaszczać dłonią. Smażyć na oleju na złoto z obu stron.
Boczek pokroić w kostkę, pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Boczek podsmażyć bez dodatku tłuszczu, kiedy lekko się zrumieni dodać pieczarki i dusić na małym ogniu aż grzyby zmiękną. Podlać bulionem, zagotować. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do sosu, wymieszać, wlać śmietankę, dokładnie wymieszać i zagotować jeszcze raz. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Medaliony podawać z gotowanym ryżem, polane sosem pieczarkowym.
***
I trochę z innej beczki – z okazji 17 rocznicy śmierci Kurta. Jego muzyka odegrała w moim życiu zbyt dużą rolę, bym nie pamiętała.
Ciarki na plecach zawsze, gdy słyszę ten kawałek.
A pogoda piękna się zrobiła.
Miałam weekend pełen wrażeń i uśmiechów.
Czuję, jakbym odżywała na wiosnę :)
MEDALIONY Z MIĘSA MIELONEGO W SOSIE PIECZARKOWYM
500g mielonej wieprzowiny,
1 czerstwa bułka,
1 jajko,
1 cebula,
1 łyżka musztardy,
100-150g wędzonego boczku,
200g pieczarek,
100ml słodkiej śmietanki (u mnie śmietanka 18% do sosów),
150ml bulionu warzywnego,
1 łyżka mąki pszennej,
sól i pieprz
Mięso wymieszać z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, jajkiem, musztardą i drobno posiekaną cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kulki, lekko je rozpłaszczać dłonią. Smażyć na oleju na złoto z obu stron.
Boczek pokroić w kostkę, pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Boczek podsmażyć bez dodatku tłuszczu, kiedy lekko się zrumieni dodać pieczarki i dusić na małym ogniu aż grzyby zmiękną. Podlać bulionem, zagotować. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do sosu, wymieszać, wlać śmietankę, dokładnie wymieszać i zagotować jeszcze raz. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Medaliony podawać z gotowanym ryżem, polane sosem pieczarkowym.
***
I trochę z innej beczki – z okazji 17 rocznicy śmierci Kurta. Jego muzyka odegrała w moim życiu zbyt dużą rolę, bym nie pamiętała.
Ciarki na plecach zawsze, gdy słyszę ten kawałek.