Medaliony z indyka z gruszkami i serem pleśniowym
Gruszka i gorgonzola to połączenie niemal klasyczne i bez wątpienia bardzo udane, o czym miałam możliwość przekonać się już cztery (wow, jak ten czas leci!) lata temu, robiąc risotto z tymi składnikami (swoją drogą, jakąż uroczą notkę wtedy napisałam, któż by wtedy przewidział, że ten chłopak, który wtedy tak uparcie tuptał mi po głowie, zostanie moim mężem? ;)).
A wracając do dzisiejszego przepisu – zestawienie gruszek i sera pleśniowego tym razem wylądowało na medalionach indyczych, tworząc lekkie acz smakowite danie stosowne na każdą okazję :)
MEDALIONY Z INDYKA Z GRUSZKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM
(2 porcje)
2 foremne plastry piersi indyczej,
1 gruszka,
60g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią,
2 łyżki klarowanego masła,
ulubiona przyprawa do drobiu,
szczypta tymianku (świeżego lub suszonego)
Gruszkę obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w plasterki. Na małej patelni rozgrzać łyżeczkę masła i poddusić na małym ogniu plastry gruszek, aż zmiękną.
Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i doprawić według uznania. Na drugiej patelni rozgrzać resztę masła i obsmażyć mięso z jednej strony. Medaliony obrócić, a na usmażonej stronie ułożyć plasterki gruszki i kawałki sera, lekko oprószyć tymiankiem. Dusić pod przykryciem kilka minut, aż ser zacznie się topić.
Podawać z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub po prostu z sałatką.
(zainspirowane przepisem z jednego ze starych numerów „Poradnika Domowego” z moimi zmianami)