Mazurek orzechowy z bezą

Wielkanoc już zaraz za chwilę, czas więc zaplanować co pojawi się w te święta na stole. Absolutnym deserowym wielkanocnym 'must have' są mazurki. Właściwie jest to jedyna okazja w roku, kiedy pieczemy to ciasto. Choć muszę przyznać, że nie było to nigdy moje ulubione wielkanocne ciasto. Trafiłam jednak pewnego razu na przepis na orzechowy mazurek, dostosowałam go do swoich potrzeb i okazało się, że mazurek może być całkiem spoko. Kruchy orzechowy spód, na nim cienka warstwa powideł śliwkowych i zwieńczenie- chrupiąca beza. Wszystko to razem smakuje doskonale i w moim przypadku odczarowało mazurki. Coś czuję że ten przepis zostanie ze mną na długie lata.



Zdjęcie - Mazurek orzechowy z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
Kruche ciasto:
180 g zmielonych orzechów włoskich
180 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
80 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka gęstej śmietany 18 %
2 żółtka
Mąkę, mielone orzechy i pokrojone na małe kawałki masło siekamy nożem na stolnicy lub lub wkładamy do misy miksera lub malaksera i miksujemy aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Następnie dodajemy cukier puder, sól, żółtka i śmietanę i szybko zagniatamy do połączenia składników. Ciasto będzie dosyć klejące, więc oprószamy je mąką, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w zamrażalce około 15 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm, następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie chłodzimy (15 minut w zamrażalce lub 30 minut w lodówce). Pieczemy w temperaturze 190 st przez około 15-20 minut (ciasto powinno się delikatnie zarumienić).
Beza:
2 białka
szczypta soli
100 g cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
W misie miksera umieszczamy białka i zaczynamy ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodajemy sól, kiedy piana zacznie robić się sztywna zaczynamy dodawać cukier łyżka po łyżce. Na koniec dodajemy skrobię i mieszamy szpatułką.
Dodatki:
słoik powideł śliwkowych
orzechy do dekoracji, posiekane
Podpieczone kruche ciasto orzechowe smarujemy powidłami śliwkowymi, posypujemy częścią posiekanych orzechów i na wierzch za pomocą szpatułki rozprowadzamy ubite białka. Wierzch ciasta dekorujemy resztą orzechów. Przez pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 140 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze około 40 minut.
Zdjęcie - Mazurek orzechowy z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mazurek orzechowy z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mazurek orzechowy z bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów

Podobne przepisy