Mazurek chałwowo-orzechowy

                           W tym roku skusiłam się na dwa mazurki, jeden z nich to mazurek chałwowo-orzechowy z przepisu znalezionego u Dorotuś. Bardzo lubimy chałwę, a okazuje się, że w wypiekach sprawdza się świetnie. Najpierw zasmakował nam sernik chałwowy, a teraz ten mazurek. Kruchy, przyjemnie chrupiący spód, masa chałwowo-orzechowa, a na wierzchu jeszcze czekolada - pyszny!

Zdjęcie - Mazurek chałwowo-orzechowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód:

*120 g zimnego masła

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*80 g cukru pudru

*150 g mąki pszennej

*40 g mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę ( ja zagniatałam ręcznie). Formę kwadratową o boku 24 cm (u mnie prostokątna 34x24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć równomiernie ciasto.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na masę chałwowo - orzechową:

*200 g chałwy orzechowej (dałam waniliową)

*pół szklanki śmietany kremówki 30%

*100 g dowolnych orzechów (włoskie, laskowe bez skórki, fistaszki, pekany)

*3 łyżki cukru pudru

 

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą, gladką masę. Przełożyć ją do garnuszka i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Pogotować około 3 minut, do lekkiego zgęstnienia.

Powstałą masę wylać na wystudzony spód, wyrównać.

Na wierzch:

*80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kapieli wodnej

*garść posiekanych orzechów, do dekoracji

Orzeszki wysypać na wierzch masy chałwowej, całość ozdobić czekoladą.

Smacznego :)

Zdjęcie - Mazurek chałwowo-orzechowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mazurek chałwowo-orzechowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy