Maślankowa panna cotta z jeżyną
Składniki
- 2 szklanki maślanki
- 1 szklanka śmietany 36%
- 20 g żelatyny
- 60 g cukru
- Skórka z 1 cytryny
- Laska wanilii
- Szklanka świeżych jeżyn
- Cukier puder
- Olej Kujawski z bazylią i cytryną
Przygotowanie
Żelatynę namocz w maślance (1/2 szkl.). Pozostałą maślankę połącz ze śmietaną, cukrem, skórką z cytryny i ziarenkami wanilii, podgrzej, ale nie gotuj. Do podgrzanej maślanki i śmietany dodaj namoczoną żelatynę, wszystko dokładnie wymieszaj i wylej do naczyń, wstaw do lodówki.
Jeżyny połącz z cukrem, delikatnie rozgnieć i dodaj kilka kropel oleju Kujawskiego z bazylią i cytryną. Jeżyny podawaj z pana cotta.
Produkcja: Kuchnia+