Maślane, ucierane ciasto z jabłkami

Maślane, ucierane ciasto z jabłkami

Zdjęcie - Maślane, ucierane ciasto z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

To ciasto było tak dobre, że pół blaszki zniknęło tuż po upieczeniu. Dlatego tez muszę zapisać ten przepis dla siebie, bo w takiej wersji ciasta ucieranego z jabłkami jeszcze nie robiłam, a wyszło po prostu obłędnie. Delikatne, puszyste i mięciutkie z wyczuwalną maślaną nutą i mnóstwem jabłek, kwintesencja domowego ciasta, które można przygotować w kilka chwil.

Składniki na maślane, ucierane ciasto z jabłkami:

  • 6 jajek
  • 150 g (3/4) szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 250 g masła
  • ok 1`kg dowolnych jabłek

 

Jak upiec maślane, ucierane ciasto z jabłkami?

Proponuję zacząć od roztopienia masła. Gdy masło stygnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, a gdy piana będzie gęsta stopniowo wsypujemy cukier oraz cukier z wanilią i ubijamy dalej do momentu aż cukier się rozpuści. Wtedy dodajemy kolejno żółtka i mieszamy do połączenia. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia, na koniec wlewamy roztopione masło i ponownie mieszamy.

Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia..

Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy na wierzchu ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C pieczemy 50 minut

Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z blaszki i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego

Zdjęcie - Maślane, ucierane ciasto z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Maślane, ucierane ciasto z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów