Maślane, ucierane ciasto z jabłkami
To ciasto było tak dobre, że pół blaszki zniknęło tuż po upieczeniu. Dlatego tez muszę zapisać ten przepis dla siebie, bo w takiej wersji ciasta ucieranego z jabłkami jeszcze nie robiłam, a wyszło po prostu obłędnie. Delikatne, puszyste i mięciutkie z wyczuwalną maślaną nutą i mnóstwem jabłek, kwintesencja domowego ciasta, które można przygotować w kilka chwil.
Składniki na maślane, ucierane ciasto z jabłkami:
- 6 jajek
- 150 g (3/4) szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 250 g masła
- ok 1`kg dowolnych jabłek
Jak upiec maślane, ucierane ciasto z jabłkami?
Proponuję zacząć od roztopienia masła. Gdy masło stygnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, a gdy piana będzie gęsta stopniowo wsypujemy cukier oraz cukier z wanilią i ubijamy dalej do momentu aż cukier się rozpuści. Wtedy dodajemy kolejno żółtka i mieszamy do połączenia. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia, na koniec wlewamy roztopione masło i ponownie mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia..
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy na wierzchu ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C pieczemy 50 minut
Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z blaszki i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego