Maślane drożdżówki z jagodami
„Danish pastry”, z jakiego przygotowane są dzisiejsze ciasteczka, to połączenie drożdżówki z ciastem francuskim. Jest więc sporo masła, warstwowe ułożenie płatków ciasta, a do tego większa lekkość (ciasto wyrasta jak przy klasycznej drożdżówce).
Jego zrobienie to żaden problem, musimy tylko poświęcić mu nieco czasu, bo noc musi spędzić w lodówce. Poza tym godzina wyrastania i po chwili możemy cieszyć się rumianymi bułeczkami!
Z podanych proporcji uzyskacie ok. 10 drożdżówek (o średnicy ok. 2 cm każda).
Składniki- mąka pszenna - 350 g
- jajko - 1 szt + 1 do posmarowania wierzchu
- mleko - 180 ml
- drożdże instatnt - 7 g (1 opakowanie)
- cukier - 75 g
- sól - 3/4 łyżeczki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- masło - 200 g, zimne
- na wierzch
- jagody/ borówki - 1 szklanka
- cukier - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
Mleko wymieszaj z jajkiem i esencją waniliową.
Do mąki z drożdżami, solą oraz cukrem dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, krótko zmiksuj w malakserze (masło ma cały czas pozostać w formie grudek). Dolej mieszankę mleka, wymieszaj łopatką. Powstanie lepkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na minimum noc do lodówki.
Kolejnego dnia ogrzej ciasto do temp. pokojowej (trzymaj poza lodówką przez około godzinę).
Wyjmij i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Złóż ciasto na 3 części (jak list), obróć o 180 o, ponownie rozwałkuj, złóż, obróć. I ponownie (w sumie 3 razy).
Ciasto rozwałkuj na grubość ok.2 cm. Wykrawaj okręgi o średnicy ok. 12 cm. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jagody/borówki wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny. Na środek każdej porcji ciasta nałóż łyżeczkę owoców.
Odstaw (pod lekkim przykrycie folii lub ściereczki) na przynajmniej godzinę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 25 minut w temp. 180 oC, aż ciasto ładnie się zarumieni.