Maślane drożdżówki z jagodami

Maślane drożdżówki z jagodami

Zdjęcie - Maślane drożdżówki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane drożdżówki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

„Danish pastry”, z jakiego przygotowane są dzisiejsze ciasteczka, to połączenie drożdżówki z ciastem francuskim. Jest więc sporo masła, warstwowe ułożenie płatków ciasta, a do tego większa lekkość (ciasto wyrasta jak przy klasycznej drożdżówce).

Zdjęcie - Maślane drożdżówki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane drożdżówki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jego zrobienie to żaden problem, musimy tylko poświęcić mu nieco czasu, bo noc musi spędzić w lodówce. Poza tym godzina wyrastania i po chwili możemy cieszyć się rumianymi bułeczkami!

Zdjęcie - Maślane drożdżówki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane drożdżówki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 10 drożdżówek (o średnicy ok. 2 cm każda).

Zdjęcie - Maślane drożdżówki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane drożdżówki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Maślane drożdżówki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Mleko wymieszaj z jajkiem i esencją waniliową.

Do mąki z drożdżami, solą oraz cukrem dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, krótko zmiksuj w malakserze (masło ma cały czas pozostać w formie grudek). Dolej mieszankę mleka, wymieszaj łopatką. Powstanie lepkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na minimum noc do lodówki.

Kolejnego dnia ogrzej ciasto do temp. pokojowej (trzymaj poza lodówką przez około godzinę).

Wyjmij i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Złóż ciasto na 3 części (jak list), obróć o 180 o, ponownie rozwałkuj, złóż, obróć. I ponownie (w sumie 3 razy).

Ciasto rozwałkuj na grubość ok.2 cm. Wykrawaj okręgi o średnicy ok. 12 cm. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Jagody/borówki wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny. Na środek każdej porcji ciasta nałóż łyżeczkę owoców.

Odstaw (pod lekkim przykrycie  folii lub ściereczki) na przynajmniej godzinę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 25 minut w temp. 180 oC, aż ciasto ładnie się zarumieni.

Kategorie przepisów