Maślane ciasto z owocami i kruszonką

Zdjęcie - Maślane ciasto z owocami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Powiedzieć o tym cieście, że jest maślane- to mało. To kwintesencja maślanego wypieku, rodzaj owoców zapieczonych pod kruszonką, idealny dodatek do gałki lodów, porcji bitej śmietanki, czy (jak w moim przypadku) łyżki jogurtu greckiego.

Zdjęcie - Maślane ciasto z owocami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten deser świetnie sprawdza się jedzony lekko jeszcze ciepły, jak i zupełnie wystudzony. Dla każdego coś dobrego!

Przy okazji wymieniania jego zalet wspomnę, że na upartego można je całe przygotować w jednej misce i nawet miksera nie trzeba brudzić! :)

Zdjęcie - Maślane ciasto z owocami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na foremkę ok.25 cm średnicy.

Zdjęcie - Maślane ciasto z owocami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Maślane ciasto z owocami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Maślane ciasto z owocami i kruszonką

Agata, 4 sierpnia 2014

Zdjęcie - Maślane ciasto z owocami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • spód
  • masło - 100 g, rozpuszczone
  • cukier - 50 g
  • sól - duża szczypta
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • nadzienie
  • jabłko - 3 szt
  • brzoskwinia - 1 szt
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • cukier brązowy - w zależności od słodyczy owoców, ok. 2 łyżki
  • gożdziki - szczypta, mielone
  • kruszonka
  • płatki owsiane - 1/2 szklanki
  • cukier brązowy - 3 łyżki
  • mąka - 1/4 szklanki
  • masło - 50 g, zimne
Sposób przygotowania

Stopione masło wymieszaj z solą, cukrem i mąką. Powstałą masą wyłóż dno foremki do pieczenia (ciasto będzie miało miłą konsystencję miękkiej plasteliny). Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 150 oC.

Owoce obierz, pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj z cukrem, mąką i goździkami. Wyłóż na podpieczony spód.

Wierzch posyp kruszonką- wymieszanymi płatkami z cukrem, mąką i masłem. Piecz kolejnych ok. 40 minut w temp. 180 oC, do zezłocenia wierzchu. Przed wyjęciem z foremki odczekaj kilkanaście minut, aby ciasto lekko ostygło.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy