Maślane ciasto z owocami i kruszonką

Maślane ciasto z owocami i kruszonką

Zdjęcie - Maślane ciasto z owocami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Powiedzieć o tym cieście, że jest maślane- to mało. To kwintesencja maślanego wypieku, rodzaj owoców zapieczonych pod kruszonką, idealny dodatek do gałki lodów, porcji bitej śmietanki, czy (jak w moim przypadku) łyżki jogurtu greckiego.

Zdjęcie - Maślane ciasto z owocami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten deser świetnie sprawdza się jedzony lekko jeszcze ciepły, jak i zupełnie wystudzony. Dla każdego coś dobrego!

Przy okazji wymieniania jego zalet wspomnę, że na upartego można je całe przygotować w jednej misce i nawet miksera nie trzeba brudzić! :)

Zdjęcie - Maślane ciasto z owocami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na foremkę ok.25 cm średnicy.

Zdjęcie - Maślane ciasto z owocami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Maślane ciasto z owocami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Maślane ciasto z owocami i kruszonką

Agata, 4 sierpnia 2014

Zdjęcie - Maślane ciasto z owocami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Stopione masło wymieszaj z solą, cukrem i mąką. Powstałą masą wyłóż dno foremki do pieczenia (ciasto będzie miało miłą konsystencję miękkiej plasteliny). Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 150 oC.

Owoce obierz, pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj z cukrem, mąką i goździkami. Wyłóż na podpieczony spód.

Wierzch posyp kruszonką- wymieszanymi płatkami z cukrem, mąką i masłem. Piecz kolejnych ok. 40 minut w temp. 180 oC, do zezłocenia wierzchu. Przed wyjęciem z foremki odczekaj kilkanaście minut, aby ciasto lekko ostygło.

Kategorie przepisów