Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce

Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce

Zdjęcie - Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muszę nieśmiało przyznać,  że w kategorii kruchych ciasteczek, mogę być ekspertem. To chyba mój ulubiony gatunek słodyczy!

Zdjęcie - Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kruche ciasteczka, pachnące masłem i wanilią to to, co mogę jeść codziennie!

Zdjęcie - Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co jakiś czas wypróbowuję nowy przepis. Masło, cukier i mąka, a efekt niebiański. Spróbujcie koniecznie TYCH maślanych gwiazdek, szwedzkich ciasteczek z dżemem (TYCH) lub TYCH zwieńczonych pomarańczową polewą.

Dziś zaś kruche ciasteczka maślane, bardzo łatwe w przygotowaniu (nie trzeba ich wykrawać, ciast wystarczy pokroić nożem na krążki), każde otoczone warstwą lekko chrupiącego pod zębami brązowego cukru. Pyyyyszne!

Zdjęcie - Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poniżej „kro po kroku”, jak przygotować ciasteczka. Szczegóły w opisie.

Zdjęcie - Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Proporcje na ok. 15 ciasteczek.

Miękkie masło zmiksuj z cukrem i esencją waniliową. Dodaj żółtko. Połącz.

Dodaj suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj.

Wyjmij ciasto z misy miksera i rękoma "zlep", aby uzyskać kształt krótkiej bagietki.

Brązowy cukier rozsyp na talerzu. Obtocz w nim całą porcję ciasta (patrz zdjęcia powyżej). Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwiń z folii i ostrym nożem pokrój na ok. 1 cm plastry.

Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia.

Kategorie przepisów