Maślane ciasteczka w cukrowej otoczce
Muszę nieśmiało przyznać, że w kategorii kruchych ciasteczek, mogę być ekspertem. To chyba mój ulubiony gatunek słodyczy!
Kruche ciasteczka, pachnące masłem i wanilią to to, co mogę jeść codziennie!
Co jakiś czas wypróbowuję nowy przepis. Masło, cukier i mąka, a efekt niebiański. Spróbujcie koniecznie TYCH maślanych gwiazdek, szwedzkich ciasteczek z dżemem (TYCH) lub TYCH zwieńczonych pomarańczową polewą.
Dziś zaś kruche ciasteczka maślane, bardzo łatwe w przygotowaniu (nie trzeba ich wykrawać, ciast wystarczy pokroić nożem na krążki), każde otoczone warstwą lekko chrupiącego pod zębami brązowego cukru. Pyyyyszne!
Poniżej „kro po kroku”, jak przygotować ciasteczka. Szczegóły w opisie.
Składniki
- mąka pszenna - 1 szklanka
- masło - 80 g, miękkie
- sól - szczypta
- cukier - 1/3 szklanki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- żółtko - 1 szt
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- cukier brązowy - ok. 3 łyżki
Proporcje na ok. 15 ciasteczek.
Miękkie masło zmiksuj z cukrem i esencją waniliową. Dodaj żółtko. Połącz.
Dodaj suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj.
Wyjmij ciasto z misy miksera i rękoma "zlep", aby uzyskać kształt krótkiej bagietki.
Brązowy cukier rozsyp na talerzu. Obtocz w nim całą porcję ciasta (patrz zdjęcia powyżej). Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwiń z folii i ostrym nożem pokrój na ok. 1 cm plastry.
Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia.