Maślane bułeczki z kwiatami bzu

Skończył się maj, a wraz z nim powoli kończy się sezon na pachnący bez, zwany też lilakiem. Kwiaty te w większości miejsc już przekwitają, ale ja znalazłam sposób, aby zachować ich aromat na dłużej. Kwiaty dzikiego bzu są jak najbardziej jadalne, ale świeże są dosyć gorzkie, można je jednak wysuszyć (najlepiej na ściereczce zostawić na dobę) i wymieszać w proporcjach 1:2 z cukrem, czyli na 100 g płatków bzu proponuję dać 200 g cukru. Z tak przygotowanego cukru można upiec np. maślane bułeczki. Wzbogaciłam je o kwiatowy dodatek nie tylko w cieście, ale także ozdabiając je suszonymi płatkami z wierzchu :) Bułeczki wyszły niezwykle puszyste i przepięknie pachnące.
Przepis dołączam do czerwcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach", prowadzonej przez Wisłę:
Maślane bułeczki z kwiatami bzu Autor: Tosia
Czas przygotowania: 1 godz 40 min Czas pieczenia: 17 min Calkowity czas: 1 godz 57 min Porcje: 8
Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant
- 60 g cukru z kwiatami bzu
- 80 g masła
- 350 ml mleka
- szczypta soli
- Wierzch:
- białko
- 3 łyżki cukru z kwiatami bzu
Instrukcja
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier z kwiatami bzu, drożdże, sól.
- W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. W drugim topimy masło.
- Wlewamy na przemian mleko z masłem i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy pod przykryciem na 1 h.
- Po tym czasie formujemy z ciasta 8 bułeczek, w razie potrzeby, podsypujemy odrobiną mąki. Uformowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką an 30-40 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy cukrem z kwiatami bzu.
- Bułeczki pieczemy przez 15-17 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.