Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki

W niedzielę miały odwiedzić mnie dwie urocze Koleżanki. Zamiast klasycznego ciasta, postanowiłam upiec na spotkanie coś w stylu angielskiej popołudniowej herbatki. Pomyślałam o świeżych, pachnących masłem bułeczkach, konfiturze z malin, śliwkowych powidłach z cynamonem. Gdy więc tylko znalazłam TEN przepis, od razu wiedziałam, za wyrabianie jakiego ciasta wezmę się za kilka minut…

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki

Agata, 10 marca 2010

Zdjęcie - Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 2 i 1/2 szklanki
  • masło - 6 łyżek, roztopione
  • mleko - 2/3 szklanki, ciepłe
  • drożdże instant - 2 łyżeczki
  • cukier - 3 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 szt plus do posmarowania wierchu bułeczek
Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i cukier. W osobnym naczyniu drożdże rozpuścić w mleku, wlać je do mąki. Następnie wbić jajko i wlewać lekko przestudzone masło. Wszystko razem mieszać ( ja użyłam miksera) Ciasto powinno być miękkie, zwarte i elastyczne. Jeśli będzie za twarde, dodać odrobinę więcej mleka.

Dobrze wyrobione przekłożyć do miski i pozostawić do podwojenia objętości (ok 1h i 15 minut). Następnie podzielić na 9 części i z każdej uformuwać okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć w natłuszczonej blaszce. Pozostawićpod przykryciem na około 45 minut. Wyrośnięte bułeczki smarować jajkiem.Piec w 180 oC przez około 18 minut.

Przepisy z tych kategorii

Chleb czeski- łatwy i pyszny
3

Chleb czeski- łatwy i pyszny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych
1

Hamburgerowe szaleństwo czyli…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brazylijskie bułeczki kokosowe
18

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką
16

Chleb- pyszny, z chrupiącą skó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cynamonowa rolada chlebowa*
4

Cynamonowa rolada chlebowa*

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni razowy z  ziarnami
2

Chleb żytni razowy z ziarnami…

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu