Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki
W niedzielę miały odwiedzić mnie dwie urocze Koleżanki. Zamiast klasycznego ciasta, postanowiłam upiec na spotkanie coś w stylu angielskiej popołudniowej herbatki. Pomyślałam o świeżych, pachnących masłem bułeczkach, konfiturze z malin, śliwkowych powidłach z cynamonem. Gdy więc tylko znalazłam TEN przepis, od razu wiedziałam, za wyrabianie jakiego ciasta wezmę się za kilka minut…
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki Składniki
- mąka pszenna - 2 i 1/2 szklanki
- masło - 6 łyżek, roztopione
- mleko - 2/3 szklanki, ciepłe
- drożdże instant - 2 łyżeczki
- cukier - 3 łyżki
- sól - 1 łyżeczka
- jajko - 1 szt plus do posmarowania wierchu bułeczek
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i cukier. W osobnym naczyniu drożdże rozpuścić w mleku, wlać je do mąki. Następnie wbić jajko i wlewać lekko przestudzone masło. Wszystko razem mieszać ( ja użyłam miksera) Ciasto powinno być miękkie, zwarte i elastyczne. Jeśli będzie za twarde, dodać odrobinę więcej mleka.
Dobrze wyrobione przekłożyć do miski i pozostawić do podwojenia objętości (ok 1h i 15 minut). Następnie podzielić na 9 części i z każdej uformuwać okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć w natłuszczonej blaszce. Pozostawićpod przykryciem na około 45 minut. Wyrośnięte bułeczki smarować jajkiem.Piec w 180 oC przez około 18 minut.