Maślana babka z miodem i wanilią
To w zasadzie klasyczna babka, taka której porcja smakuje najlepiej popijana gorącą herbatą. Jest miło maślana, aromatyczna i wilgotna. Jej wielkim plusem jest łatwość wykonania. Wystarczy mikser, 10 minut i gotowe- wstawiasz blaszkę do nagrzanego pieca i za kilkadziesiąt minut cieszysz się ciepłym ciastem.
Co ciekawe, upieczona w piątkowe popołudnie- najlepiej smakowała nam w niedzielę.
Oryginalny przepis znajdziecie TU.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Maślana babka z miodem i wanilią Składniki
- mąka pszenna - 2 szklanki
- masło - 200 g, miękkie
- cukier - 1 i 1/4 szklanki
- jajko - 4 szt
- miód - 2 łyżki
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- skórka z cytryny - 1 łyżeczka
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodawać kolejno po jednym jajku, stale mieszając dodać również miód, aromat oraz skórkę cytrynową. W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem i solą. Połączyć z maślana masą. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej pergaminem. Piec wg. przepisu 50-60 minut (ja piekłam dobre 90 minut- wcześniej ciasto było surowe), w temperaturze 180oC.