Marynowany dorsz w cieście francuskim.

O tym jak bardzo jestem „nieperfekcyjna” przypominam sobie zawsze wtedy, gdy zabieram się za gruntowne porządki w domu. Zalegające sterty starych rachunków – nie wiem po co przechowywane skoro i tak opłacam je przez internet, dokumenty powpychane byle gdzie, stara drukarka – bo przecież jeszcze miesiąc temu szkoda było wyrzucić i cała masa innych niepotrzebnych i nieużywanych rzeczy. Aby to wszystko uporządkować trzeba zawiesić wszystkie inne codzienne czynności, ale przychodzi taki moment, że nie ma się innego wyjścia.W końcu wszystko wylądowało tam, gdzie już dawno powinno, a w szafie i tak wolnego miejsca wiele nie przybyło. Gdzie to się wszystko mieściło…

Dziś okna są czyste, a w szafkach poukładane, przynajmniej w kilku. Aż słońce wyjrzało zza chmur – założę się, że to przez to, że posprzątałam. Siedzę więc sobie wygodnie, zacieszam do nowych firanek (w ramach wczorajszego dnia makaronu, w moich oknach zawisły wdzięczne „makarony”) i dzielę się pyszną inspiracją na dzisiejszy obiad.


Dziś w menu marynowany dorsz w cieście francuskim podany z surówką z kiszonej kapusty – polecam.

Zdjęcie - Marynowany dorsz w cieście francuskim. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • ok 600g filetów z dorsza (lub innej białej ryby) bez skóry
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 1 cebula lub pęczek szczypiorku
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok. 3-4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • ok. 3-4 łyżki octu winnego
  • ok. 6-8 łyżek oleju
  • sól/biały pieprz
  • łyżeczka ziaren kminku
  • żółtko

Przygotowanie:

  • Rybę umyj i dokładnie osusz. Następnie pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.
  • Cebulę, papryczkę chili, czosnek i koperek drobno posiekaj i wrzuć do miski. Zalej olejem, sosem sojowym, octem i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • W tak przygotowanej marynacie zanurz rybę i odstaw na 30 minut. W połowie czasu przewróć kawałki ryby na drugą stronę.
  • Ciasto francuskie pokrój na prostokąty. Powinny być mniej więcej dwa razy większe niż kawałki ryby.
  • Rybę osącz na sicie z marynaty, nie oczyszczając jej z warzyw.
  • Na każdym prostokącie ciasta układaj po kawałku ryby. Brzegi posmaruj rozmąconym żółtkiem i starannie zawiń tworząc coś w rodzaju pierożków lub pasztecików.
  • Każdy „pasztecik” nakłuj nożem z wierzchu, posmaruj resztą żółtka i oprósz ziarnami kminku.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C na złoty kolor.
  • Podaj z surówką – u mnie była to surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i cebulką.

Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dorsz po haitańsku

Dorsz po haitańsku

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Lody jeżynowe

Lody jeżynowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tartaletki z kremem patissiere i owocami

Tartaletki z kremem patissiere…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Chleb mieszany na miodzie z oliwkami - sierpniowa piekarnia

Chleb mieszany na miodzie z ol…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Czekoladowa tapioka z truskawkami

Czekoladowa tapioka z truskawk…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Ogórki kiszone - receptura tradycyjna

Ogórki kiszone - receptura tra…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki
1

Balsamiczno-miodowe pieczone z…

Dzi Dzi
karmelowy

Ratatouille z soczewicą
2

Ratatouille z soczewicą

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Makaron z kurkami i szpinakiem
1

Makaron z kurkami i szpinakiem

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Kechup z cukinii

Kechup z cukinii

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem

Tosty z awokado, jajecznicą i…

Dzi Dzi
karmelowy