Marynowane ogórki w occie z brązowym cukrem, czosnkiem, czerwonym pieprzem i rozmarynem

Marynowane ogórki w occie z brązowym cukrem, czosnkiem, czerwonym pieprzem i rozmarynem

Zdjęcie - Marynowane ogórki w occie z brązowym cukrem, czosnkiem, czerwonym pieprzem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
(przepis na 4-6 słoików)
1,75 kg ogórków
3 szklanki wody
½ szklanka cukru brązowego
½ szklanka octu 10%
4-6 łyżeczek czerwonego pieprzu
2 duże gałązki świeżego rozmarynu
2 główki czosnku

Przygotowanie:
Zagotować wodę z cukrem i octem, a następnie ostudzić. Ogórki, nieobrane, pokroić w połówki, ćwiartki lub pozostawić w całości (w zależności od ich wielkości). Włożyć ogórki do wyparzonych słoików, dodać koper i na każdy słoik po 3 ząbki obranego czosnku, 1 łyżeczkę czerwonego pieprzu oraz kawałek gałązki rozmarynu. Zalać zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej się wodzie 5-10 min. Wyjąć z wody i położyć na noc do góry dnem na pokrywce.

Zdjęcie - Marynowane ogórki w occie z brązowym cukrem, czosnkiem, czerwonym pieprzem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów