Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, warto więc zacząć testować potrawy, które zagoszczą na świątecznym stole. W tym roku świąteczne przygotowania rozpoczęłam od nadziewanych sałatką z łososiem wędzonym marynowanych jajek. Wyszły pyszne, polecam!
Scroll down for English
Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia
(12 jajek, 24 połówki)
Składniki:
- 12 marynowanych jajek (ja użyłam ekologicznych Farmio)
- 120 g wędzonego łososia, pokrojonego w drobną kostkę
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki bardzo drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki korniszonów pokrojonych w drobną kostkę
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki majonezu
Przygotowanie:
- Wyjmij jajka ze słoika, w którym się marynowały i wylej marynatę. Przekrój jajka wzdłuż na pół, bardzo delikatnie wyjmij żółtka i umieść je w miseczce.
- Dodaj do żółtek chrzan, cebulę, pietruszkę, korniszony, cukier i majonez. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Używając szprycy (dla ładniejszego efektu) napełnij miejsca po żółtkach i udekoruj pietruszką.
Smacznego!
English version
Smoked salmon salad devilled eggs
(12 eggs, 24 halves)
Ingredients:
- 12 hard boiled, pickled eggs
- 120 g smoked salmon, finely diced
- 1 tablespoon horseradish
- salt and pepper
- 2 teaspoons minced red onion
- 2 teaspoons minced parsley
- 3 tablespoons minced gerkins
- 1 teaspoon sugar
- 1/2 cup mayonnaise
Preparation:
- Remove eggs from jar, discard liquid. Cut eggs in half vertically. Take out yolks and place them into a medium bowl.
- Add horseradish, shallot, parsley, gerkins, sugar and mayonnaise. Season with salt andpepper. Mix to combine.
- Fill egg halves with egg mixture. Garnish with chopped parsley.
Enjoy!