Marunchinos - sefardyjskie makaroniki migdałowe

               Pyszne ciasteczka migdałowe o fajnej nazwie ;). Chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Bardzo smakują dzieciom i dorosłym. Ja robiłam wersję z ekstraktem waniliowym, ale można dodać wody różanej. To naprawdę smaczne ciasteczka, a uroku dodaje im migdałek włożony w sam środek. Przepis pochodzi z kuchni Iraku, a ja znalazłam go u Atinki. Moje ciasteczka dołączam do akcji Z widelcem po Azji. 

Zdjęcie - Marunchinos - sefardyjskie makaroniki migdałowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marunchinos - sefardyjskie makaroniki migdałowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na około 24 sztuki:

*175 g świeżo zmielonych migdałów

*125 g cukru

*białko z 1 jajka

*1 łyżeczka esencji migdałowej (opcjonalnie zamiast niej po 1 łyżeczce kardamonu i (lub) wody różanej)

*płatki migdałowe do dekoracji

*cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie:

Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodać do niego pozostałe składniki: zmielone migdały, cukier, przyprawy i delikatnie zmiksować, aż utworzy się sztywna pasta.

Zwilżonymi woda rękami formować z przygotowanej pasty małe kulki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej, co 2-3 cm przygotowane kulki. W środek każdego makaronika wcisnąć płatek migdałowy.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 160ºC, przez około 20 minut. Studzić na kratce. Przechowywać w hermetycznym pojemniku.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Marunchinos - sefardyjskie makaroniki migdałowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Marunchinos - sefardyjskie makaroniki migdałowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marunchinos - sefardyjskie makaroniki migdałowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy