Marokańska sałatka z kaszą kuskus i ciecierzycą
W odpowiedzi na kolejne, 22 zaproszenie do Baru Sałatkowego Peli, wybrałam jeden przepis z poprzednich edycji zabawy i przygotowałam go. Nie ukrywam, że największą ochotę miałam na włoską sałatkę Panzanellę, ale z uwagi na to, że nie da się teraz kupić dobrych pomidorów, zdecydowałam się na marokańską sałatkę z kuskusem i ciecierzycą, którą kiedyś zamieściła w Barze m.in. Panna Malwinna.
To kolejna sałatka z ciecierzycą, którą zamieszczam na swoim blogu ;) Ale co zrobić, skoro bardzo lubię cieciorkę i smak tych sałatek bardzo mi odpowiada. W tym wypadku nie było inaczej – sałatka jest nie tylko bardzo zdrowa i sycąca, ale i wyraźna w smaku dzięki specyficznym dla tej kuchni przyprawom.
MAROKAŃSKA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I CIECIERZYCĄ
1 szklanka kaszy kuskus,
¼ szklanki rodzynek,
1 i ¼ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
1 puszka ciecierzycy,
1 marchewka,
pół dużej czerwonej papryki lub 1 mniejsza,
1 mała czerwona cebulka,
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sos:
3 łyżki oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka mielonego kuminu (płaska),
1 łyżeczka mielonej kolendry (płaska),
pół łyżeczki świeżego startego imbiru,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
sól,
świeżo mielony pieprz
Kuskus i rodzynki zalać w miseczce wrzącym bulionem. Przykryć talerzykiem i odstawić na 5 minut, aż kaszka napęcznieje. Po tym czasie spulchnić ją widelcem i odstawić do przestygnięcia.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę oczyścić i pokroić w kosteczkę. Cebulkę drobno posiekać.
Przygotować sos, dokładnie łącząc ze sobą podane składniki.
Wszystkie warzywa połączyć z kuskusem, posypać natką, zalać sosem i dokładnie wymieszać.
To kolejna sałatka z ciecierzycą, którą zamieszczam na swoim blogu ;) Ale co zrobić, skoro bardzo lubię cieciorkę i smak tych sałatek bardzo mi odpowiada. W tym wypadku nie było inaczej – sałatka jest nie tylko bardzo zdrowa i sycąca, ale i wyraźna w smaku dzięki specyficznym dla tej kuchni przyprawom.
MAROKAŃSKA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I CIECIERZYCĄ
1 szklanka kaszy kuskus,
¼ szklanki rodzynek,
1 i ¼ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
1 puszka ciecierzycy,
1 marchewka,
pół dużej czerwonej papryki lub 1 mniejsza,
1 mała czerwona cebulka,
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sos:
3 łyżki oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka mielonego kuminu (płaska),
1 łyżeczka mielonej kolendry (płaska),
pół łyżeczki świeżego startego imbiru,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
sól,
świeżo mielony pieprz
Kuskus i rodzynki zalać w miseczce wrzącym bulionem. Przykryć talerzykiem i odstawić na 5 minut, aż kaszka napęcznieje. Po tym czasie spulchnić ją widelcem i odstawić do przestygnięcia.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę oczyścić i pokroić w kosteczkę. Cebulkę drobno posiekać.
Przygotować sos, dokładnie łącząc ze sobą podane składniki.
Wszystkie warzywa połączyć z kuskusem, posypać natką, zalać sosem i dokładnie wymieszać.