Marmurkowa babka sezamowa

Marmurkowa babka sezamowa

  Zdjęcie - Marmurkowa babka sezamowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Marmurkowa babka sezamowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml oleju Oliwier sezamowo-rzepakowego
  • 125 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 40 g ziaren prażonego sezamu
  • 35 g ciemnego kakao
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Foremkę keksową o wym. ok. 30x11 cm (lub dwie mniejsze) natłuszczamy i obsypujemy częścią ziaren sezamu.

 

Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę przez około 7-8 minut.

 

Dodajemy porcjami mleko, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową łopatką do połączenia się składników.

 

Dodajemy sezam i mieszamy ponownie.

 

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

 

Do przygotowanej foremki wlewamy dwie łyżki jasnego ciasta, następnie ciemnego i tak do wykorzystania całego ciasta.

 

Po wylaniu całego ciasta można cienkim patyczkiem lekko przemieszać powstałe warstwy, ale nie jest to niezbędne.

 

Babkę pieczemy 45 min. w temp. 180ºC lub do tzw. suchego patyczka.

 

 

Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów