Marmurkowa babka sezamowa
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml oleju Oliwier sezamowo-rzepakowego
- 125 ml mleka
- 150 g cukru
- 40 g ziaren prażonego sezamu
- 35 g ciemnego kakao
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Foremkę keksową o wym. ok. 30x11 cm (lub dwie mniejsze) natłuszczamy i obsypujemy częścią ziaren sezamu.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę przez około 7-8 minut.
Dodajemy porcjami mleko, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową łopatką do połączenia się składników.
Dodajemy sezam i mieszamy ponownie.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
Do przygotowanej foremki wlewamy dwie łyżki jasnego ciasta, następnie ciemnego i tak do wykorzystania całego ciasta.
Po wylaniu całego ciasta można cienkim patyczkiem lekko przemieszać powstałe warstwy, ale nie jest to niezbędne.
Babkę pieczemy 45 min. w temp. 180ºC lub do tzw. suchego patyczka.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl