Marmolada dyniowo-jabłkowa
„Pyszna słodka marmolada o gładkiej, aksamitnej konsystencji. Doskonała do tostów, drożdżówek i strucli. Jej przygotowanie najlepiej rozłożyć sobie na dwa dni. Pierwszego dnia rozparować i zesmażyć z cukrem i przyprawami do uzyskania gęstej konsystencji. Zostawić na noc do wystudzenia ( sporo wody jeszcze odparuje w tym czasie). Następnego dnia zmiksować po czym podgrzać do zagotowania, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Chwilę podsmażyć aby cała masa uzyskała wysoką temperaturę i gorącą przełożyć do przygotowanych słoików. Szczelnie zakręcić. Ja już jej nie pasteryzuję, tylko zimną wynoszę do spiżarni. Można jednak to zrobić dla pewności. Jeśli idzie o goździki to daję je w całości, a później przed zmiksowaniem pieczołowicie usuwam. Komu się nie chce tego robić niech wsypie od razu szczyptę zmielonych. ”
Marmolada dyniowo-jabłkowa
Składniki na 6 słoiczków o poj. 340ml
3kg dyni bez skóry i pestek
1kg jabłek
1,5kg cukru
sok z 3 cytryn
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
6 goździków
½ szklanki wody
Dynię pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka. Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Dodać do dyni. Wlać wodę, postawić na małym płomyku gazu i rozparować. Mieszać od czasu do czasu by się nie przypaliło zwłaszcza na początku. Wsypać cukier, wlać sok z cytryny i dodać przyprawy. Smażyć na wolnym ogniu do zgęstnienia. Wystudzić. Wyjąć goździki.
Zimną marmoladę zmiksować w garnku przy użyciu miksera „żyrafy”, a następnie podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Marmolada powinna się zagotować. Chwilę jeszcze podsmażyć aby cała masa uzyskała wysoką temperaturę i gorącą przełożyć do suchych, wyparzonych słoików. Mocno zakręcić. Zimne słoiki wynieść do spiżarni.
Przepis dodaję do akcji: