Marchewkowy piernik świąteczny

Marchewkowy piernik świąteczny
Zwarty, dość ciężki jak na dobry piernik przystało. Niezbyt słodki, dlatego świetnie smakuje przełożony powidłami i polany grubą warstwą czekolady. Nikomu nawet przez myśl nie przechodzi, że jest to marchewkowy piernik.

Zdjęcie - Marchewkowy piernik świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Grudzień wpadł znienacka i rozsiadł się wygodnie w moim ulubionym fotelu z kubkiem jabłkowego grzańca. Dzieci zjadły po pierwszej czekoladce ze swoich kalendarzy adwentowych, a ja najchętniej zapadłabym w sen zimowy. Już wkrótce święta – będziemy przygotowani lepiej niż kiedykolwiek. Okaże się… Właściwie zawsze tak mi się wydaje. Najczęściej niestety na planach się kończy, a święta i tak nadchodzą co najmniej trzy dni za szybko.

Póki co, zrobiłam kolejny krok naprzód i upiekłam wyjątkowy piernik. Lekko wilgotny, o zwartym miąższu z nutą czekolady. Mam nadzieję, że spodoba się Wam pomysł przemycenia marchwi do świątecznego piernika. Wyszedł wyjątkowo smaczny i aromatyczny. Nikt nie uwierzy, że jest marchewkowy.

Zdjęcie - Marchewkowy piernik świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 400g marchwi
  • 2 jajka
  • 50g masła
  • 2/3 szklanki brązowego cukru – ciemnego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 50 gorzkiej czekolady

polewa:

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 50g masła
  • 1 łyżka ciemnego brązowego cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło rozpuściłam i odstawiłam na kilka minut, by lekko ostygło.
  • Marchew starłam na tarce na drobne łezki i lekko odcisnęłam z nadmiaru soku.
  • Jajka ubiłam z cukrem. Następnie dolewałam  masło do połączenia się składników.
  • Do masy dodałam mąkę, sodę, proszek i kakao i drobno utartą czekoladę i wymieszałam.
  • Na koniec dodałam marchew i wyrobiłam kleiste, wilgotne ciasto.
  • Przełożyłam do krótkiej keksówki wyłożonej pergaminem i piekłam przez około 60 minut w temperaturze 180°C lub do „suchego patyczka”.
  • Ostudziłam na kratce.
  • Składniki polewy rozpuściłam nad kąpielą wodną i podgrzewałam mieszając do chwili aż składniki się połączyły.
  • Tężejącą polewą polałam ciasto i odstawiłam do zastygnięcia.

Smacznego!

Zdjęcie - Marchewkowy piernik świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marchewkowy piernik świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów