Mangomisu – tiramisu z mango

Mangomisu – tiramisu z mango

Tiramisu to zdecydowanie jeden z moich ulubionych deserów na każdą porę roku. Jednakże latem lubię się trochę zabawić klasyką i serwować je z różnymi owocami i dodatkami. Włosi często przygotowują sezonową wersję z truskawkami, ja jednak postawiłem na egzotyczne mango i marakuję, które cudownie pasują do tego deseru. Panie i Panowie powitajcie mangomisu – smakowitą letnią odsłonę na tiramisu z mango!

Tradycyjnie, jak na włoski deser przystało, znajdziecie tutaj biszkopty przełożone jajecznym kremem z mascarpone. Jednakże na tym nawiązania do klasyki się kończą. Ciastka nasączyłem w pulpie z mango z dodatkiem białego rumu i soku z limonki. Również sam krem wzbogaciłem o owocowe purée. Dodatkowo moje mangomisu udekorowałem świeżymi plasterkami mango i kwaśnym miąższem z marakui. Rum, limonka oraz passiflora sprawiają, że deser nie jest mdły i nadają całości charakteru, dlatego polecam z tych dodatków nie rezygnować.

Tiramisu z mango gorąco polecam na letnie upalne dni. Możecie je przygotować zarówno w dużej formie, jak i w pucharkach. Z podanych proporcji wychodzi 8 porcji. Sam deser warto zrobić z wyprzedzeniem i zostawić w lodówce na przynajmniej kilka godzin, aby krem zgęstniał, a biszkopty były idealnie mięciutkie. Myślę, że to mangomisu zachwyci wszystkich miłośników egzotycznych smaków, którzy lubią czasami pofantazjować z tradycyjnymi przepisami. 🙂

Zdjęcie - Mangomisu – tiramisu z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mangomisu – tiramisu z mango

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki na tiramiszu z mango

Krem z mango:

  • 500 g sera mascarpone
  • 3 duże jajka (rozmiar L)
  • 150 g pulpy z mango (najlepiej Alphonso)
  • 8 łyżek cukru (ok. 120 g)
  • szczypta soli

 

Biszkopty:

  • ok. 250 g biszkoptów (najlepiej podłużnych: Savoiardi lub Ladyfingers, ja użyłem domowych okrągłych)
  • 200 g pulpy z mango (najlepiej Alphonso)
  • 50 ml białego rumu
  • sok z 2 limonek

 

Dodatkowo:

  • 1 dojrzałe mango
  • 150 g pulpy z marakui (lub miąższ z 3-4 owoców)

Przygotowanie tiramisu z mango

Krem z mango

  1. Jajka wyszoruj i sparz krótko wrzątkiem. Żółtka oddziel od białek i utrzyj za pomocą miksera z sześcioma łyżkami cukru (ok. 90 g) na białą puszystą masę (jak na kogel-mogel).
  2. Do żółtek stopniowo dodawaj mascarpone (na 4 raty), krótko ubijając na najwolniejszych obrotach lub ucierając ręcznie, aż powstanie gęsta i puszysta masa.
  3. Kolejno dodaj pulpę z mango i dokładnie wymieszaj szpatułką do połączenia.
  4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodaj 2 łyżki cukru (ok. 30 g) i ubijaj jeszcze przez 2-3 minuty. Pianę delikatnie połącz z kremem mango, mieszając szpatułką.

 

Biszkopty

  1. Pulpę z mango połącz z rumem i sokiem z limonki. Dokładnie wymieszaj.
  2. W mieszance namaczaj kolejno biszkopty i układaj je na spodzie formy o wymiarach ok. 20x26 cm.
  3. Następnie wyłóż połowę kremu z mango i czynność powtórz, układając kolejną warstwę biszkoptów oraz kremu. Wierzch deseru wyrównaj szpatułką. Mangomisu wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub najlepiej całą noc do schłodzenia.
  4. Przed podaniem mango obierz i pokrój w plasterki. Ułóż je na wierzchu deseru. Mangomisu udekoruj pulpą z marakui.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Mangomisu – tiramisu z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów