Małpi chleb czyli Weekendowa Piekarnia #50

Małpi chleb czyli Weekendowa Piekarnia #50

  Zdjęcie - Małpi chleb czyli Weekendowa Piekarnia #50  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGospodyni #50 Wydania Weekendowej Piekarni - Paulina wybrała dla nas dwa ciekawe przepisy - chleb żytni z rodzynkami oraz małpi chlebek. Wybrałam ten drugi nie tylko ze względu na nazwę hi hi ;) Chlebek - ciasto wyszło naprawdę smaczne, maślane, mięciutkie, pachnące. Składa się z małych kuleczek obtoczonych w maśle, cukrze i rodzynkach. Można go jeść łapkami odrywając sobie bezpośrednio z foremki. Chlebek robiłam w babkowej formie z kominkiem. Zapraszam więc na mój wypiek i dziękuję za wspaniały przepis.

Zdjęcie - Małpi chleb czyli Weekendowa Piekarnia #50  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Małpi chleb czyli Weekendowa Piekarnia #50  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 610 g mąki pszennej
  • 80 ml wody
  • 170 ml mleka
  • 60 g masła miękkiego
  • 60 g cukru pudru
  • 7 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na masę słodką:

  • 125g masła roztopionego
  • 60g cukru brązowego
  • 60g rodzynek

Wykonanie:

Odmierzyć mąkę, dodać ciepłą wodę i mleko a także pozostałe składniki na ciasto. Wszystkie wymieszać w misce aż się połączą. Wtedy przełożyć na podsypany mąką blat i wyrobić ciasto na gładkie. Będzie miłe w dotyku, czas ugniatania ok 10 minut.

Uformować kulę, posmarować olejem lub stopionym masłem (ja posmarowałam oliwą), włożyć do miski i odstawić pod przykryciem na 1,5 h. Ciasto podwoi swoją objętość.

W międzyczasie przygotować słodką masę do maczania. Masło rozpuścić w rondelku, wrzucić cukier i rodzynki i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 

 Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i wyrobić 1 minutę, następnie odrywać od ciasta małe kawałeczki i formować kulki wielkości piłeczki do ping-ponga.

Każdą kulkę umoczyć w słodkiej masie (obtaczać tak by zostały na niej jakieś rodzynki) i ułożyć w formie (najlepsza jest forma na babkę z kominem). Układać obtoczone kulki jedna niedaleko drugiej w 2 warstwach.

Przykryć i odstawić do wyrastania na 1 h.

Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 C i piec 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec 30 minut. Wyjąć z formy na talerz. Ciasto-chleb można jeść łapkami (stąd chyba jego nazwa).

Smacznego :)

 

 

Zdjęcie - Małpi chleb czyli Weekendowa Piekarnia #50  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W całości - zdjęcie robione wieczorem po upieczeniu. 

Zdjęcie - Małpi chleb czyli Weekendowa Piekarnia #50  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów