Makowiec w cieście półfrancuskim
11
Co jak co, ale Święta Bożego Narodzenia bez makowca istnieć nie mogą! To chyba jeden z najpopularniejszych wypieków na polskim stole w tym czasie i w moim domu nigdy nie może go zabraknąć. Najbardziej popularna jest oczywiście rolada makowa, ale co roku lubię trochę poeksperymentować i przygotować nowy przepis, w nieco innej formie. Dlatego tym razem upiekłem zupełnie nowy makowiec w cieście półfrancuskim. Zamiast klasycznego ciasta drożdżowego przygotowałem ciasto laminowane masłem, jak na croissanty. Podzieliłem je na 6 porcji i każdą z nich nadziałem domową masą makową, zawijając osobne rolady i układając je następnie warstwowo w keksówce. W takiej formie ciasto prezentuje się znakomicie.
Oczywiście kluczem w przygotowaniu makowca w cieście półfrancuskim jest dobra masa makowa. Nie polecam zastępowania jej gotowymi półproduktami w puszce. Najlepsza jest ta domowa! Już kilka razy dzieliłem się z Wami przepisem na nią, który dopracowałem do perfekcji. Kluczem jest zalanie maku mlekiem, dzięki któremu pozbawiamy się goryczki, a następnie smażenie na maśle, które pozwala uzyskać głęboki smak. Do masy makowej dodaję domową kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki podprażone orzechy włoskie oraz migdały, miód i aromatyczne przyprawy, jak cynamon i kardamon. Dodatkowo jej smak wzbogacam migdałowym likierem Amaretto lub rumem. Tak przygotowana masa makowa jest niesamowicie pyszna – aż chce się ją wyjadać łyżeczką przed przygotowaniem! Dodatkowo, żeby ułatwić sobie proces, korzystam z już zmielonego maku, co również Wam bardzo mocno polecam. Wtedy czas przygotowania naprawdę jest ekspresowy i zupełnie detronizuje gotowe produkty ze sklepowych półek.
Ten makowiec w cieście półfrancuskim to zdecydowanie jeden z najlepszych, jakie kiedykolwiek upiekłem. Maślane delikatne ciasto drożdżowe nadziane po brzegi aromatyczną masą makową i ozdobione lukrem, orzechami i pachnącą skórką pomarańczową. Nie można przejść obok niego obojętnie! Gorąco Wam polecam ten przepis w nadchodzące Święta!
Makowiec w cieście półfrancuskim
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 3 godziny Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina
Składniki na makowiec w cieście półfrancuskim:
Ciasto półfrancuskie:
- 450 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 230 g masła
Nadzienie z maku:
- 200 g mielonego maku
- 100 g migdałów w płatkach lub słupkach
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- 50 ml ciemnego rumu lub likieru Amaretto (opcjonalnie aromatu migdałowego)
- 100 g cukru
- 100 g miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
Do posmarowania ciasta:
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Lukier:
- 160 g cukru pudru
- ok. 50 ml wrzątku
- 50 g orzechów włoskich do dekoracji
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji
Jak przygotować makowiec w cieście półfrancuskim?
Ciasto półfrancuskie
- Przygotuj rozczyn: w letnim mleku rozprowadź drożdże wraz z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw na kwadrans.
- Pozostałą mąkę wymieszaj z cukrem oraz solą. Wbij jajko i wlej rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec wlej 30 g rozpuszczonego masła. Gdy składniki się połączą (ciasto będzie dość lepkie), rozwałkuj je na podsypanym mąką blacie na prostokąt, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
- Po schłodzeniu ciasto ponownie rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na długość 3 razy dłuższą od jego szerokości (ok. 45x15 cm). Posmaruj je pozostałym masłem o temperaturze pokojowej, a następnie złóż na 3 części, jak kartkę papieru do koperty na list tak, aby całe masło znalazło się w środku. Brzegi ciasta sklej, obróć o 90º i rozwałkuj ponownie w ten sam sposób i złóż na 3 części. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.
- Następnie ciasto wyjmij, rozwałkuj analogicznie i złóż. Proces wałkowania, składania i chłodzenia należy powtórzyć łącznie 4-6 razy (nie więcej!), aż masło będzie niewidoczne przy rozwałkowywaniu. Na sam koniec zawinięte w folię ciasto włóż do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc.
Nadzienie z maku
- Mak zalej gorącym mlekiem i odstaw na pół godziny.
- Orzechy włoskie drobno posiekaj i podpraż na suchej patelni wraz z migdałami do złotego koloru. Odstaw.
- Na osobnej patelni rozgrzej masło i wrzuć namoczony mak. Smaż go przez chwilę.
- Następnie do maku dodaj rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wlej rum lub Amaretto, dodaj cukier, miód, cynamon oraz kardamon. Masę smaż przez około 5 minut. Następnie odstaw do wystudzenia.
Przygotowanie makowca
- Ciasto półfrancuskie ponaciskaj wałkiem, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Następnie podziel je na 6 równych porcji.
- Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na duży prostokąt o długości keksówki (u mnie forma o wymiarach 12x40 cm). Na jednym brzegu ciasta ułóż jedną szóstą nadzienia z maku i delikatnie ją rozprowadź do jednej czwartej wysokości. Ciasto zwiń ciasno jak roladę i ułóż w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Analogicznie postąp z pozostałymi kawałkami ciasta. Na spodzie keksówki ułóż trzy rolki ciasta z nadzieniem i czynność powtórz dla drugiej warstwy.
- Uformowany makowiec przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- Żółtko wymieszaj ze śmietaną i posmaruj mieszanką wierzch ciasta.
- Makowiec wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez godzinę.
Lukier
- Orzechy włoskie posiekaj.
- Cukier puder przesiej i utrzyj z wrzącą wodą. Lukrem polej jeszcze ciepły makowiec i udekoruj go orzechami włoskimi oraz skórką pomarańczową.
- Ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square