Makowiec w cieście półfrancuskim

Makowiec w cieście półfrancuskim

11

Co jak co, ale Święta Bożego Narodzenia bez makowca istnieć nie mogą! To chyba jeden z najpopularniejszych wypieków na polskim stole w tym czasie i w moim domu nigdy nie może go zabraknąć. Najbardziej popularna jest oczywiście rolada makowa, ale co roku lubię trochę poeksperymentować i przygotować nowy przepis, w nieco innej formie. Dlatego tym razem upiekłem zupełnie nowy makowiec w cieście półfrancuskim. Zamiast klasycznego ciasta drożdżowego przygotowałem ciasto laminowane masłem, jak na croissanty. Podzieliłem je na 6 porcji i każdą z nich nadziałem domową masą makową, zawijając osobne rolady i układając je następnie warstwowo w keksówce. W takiej formie ciasto prezentuje się znakomicie.

Oczywiście kluczem w przygotowaniu makowca w cieście półfrancuskim jest dobra masa makowa. Nie polecam zastępowania jej gotowymi półproduktami w puszce. Najlepsza jest ta domowa! Już kilka razy dzieliłem się z Wami przepisem na nią, który dopracowałem do perfekcji. Kluczem jest zalanie maku mlekiem, dzięki któremu pozbawiamy się goryczki, a następnie smażenie na maśle, które pozwala uzyskać głęboki smak. Do masy makowej dodaję domową kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki podprażone orzechy włoskie oraz migdały, miód i aromatyczne przyprawy, jak cynamon i kardamon. Dodatkowo jej smak wzbogacam migdałowym likierem Amaretto lub rumem. Tak przygotowana masa makowa jest niesamowicie pyszna – aż chce się ją wyjadać łyżeczką przed przygotowaniem! Dodatkowo, żeby ułatwić sobie proces, korzystam z już zmielonego maku, co również Wam bardzo mocno polecam. Wtedy czas przygotowania naprawdę jest ekspresowy i zupełnie detronizuje gotowe produkty ze sklepowych półek.

Ten makowiec w cieście półfrancuskim to zdecydowanie jeden z najlepszych, jakie kiedykolwiek upiekłem. Maślane delikatne ciasto drożdżowe nadziane po brzegi aromatyczną masą makową i ozdobione lukrem, orzechami i pachnącą skórką pomarańczową. Nie można przejść obok niego obojętnie! Gorąco Wam polecam ten przepis w nadchodzące Święta!

Zdjęcie - Makowiec w cieście półfrancuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makowiec w cieście półfrancuskim 

Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 3 godziny Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina

Składniki na makowiec w cieście półfrancuskim:

Ciasto półfrancuskie:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 230 g masła

 

Nadzienie z maku:

  • 200 g mielonego maku
  • 100 g migdałów w płatkach lub słupkach
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 ml ciemnego rumu lub likieru Amaretto (opcjonalnie aromatu migdałowego)
  • 100 g cukru
  • 100 g miodu 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu

 

Do posmarowania ciasta:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Lukier:

  • 160 g cukru pudru
  • ok. 50 ml wrzątku
  • 50 g orzechów włoskich do dekoracji
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji

 

Jak przygotować makowiec w cieście półfrancuskim?

Ciasto półfrancuskie

  1. Przygotuj rozczyn: w letnim mleku rozprowadź drożdże wraz z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw na kwadrans.
  2. Pozostałą mąkę wymieszaj z cukrem oraz solą. Wbij jajko i wlej rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec wlej 30 g rozpuszczonego masła. Gdy składniki się połączą (ciasto będzie dość lepkie), rozwałkuj je na podsypanym mąką blacie na prostokąt, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  3. Po schłodzeniu ciasto ponownie rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na długość 3 razy dłuższą od jego szerokości (ok. 45x15 cm). Posmaruj je pozostałym masłem o temperaturze pokojowej, a następnie złóż na 3 części, jak kartkę papieru do koperty na list tak, aby całe masło znalazło się w środku. Brzegi ciasta sklej, obróć o 90º i rozwałkuj ponownie w ten sam sposób i złóż na 3 części. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.
  4. Następnie ciasto wyjmij, rozwałkuj analogicznie i złóż. Proces wałkowania, składania i chłodzenia należy powtórzyć łącznie 4-6 razy (nie więcej!), aż masło będzie niewidoczne przy rozwałkowywaniu. Na sam koniec zawinięte w folię ciasto włóż do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc.

 

Nadzienie z maku

  1. Mak zalej gorącym mlekiem i odstaw na pół godziny.
  2. Orzechy włoskie drobno posiekaj i podpraż na suchej patelni wraz z migdałami do złotego koloru. Odstaw.
  3. Na osobnej patelni rozgrzej masło i wrzuć namoczony mak. Smaż go przez chwilę.
  4. Następnie do maku dodaj rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wlej rum lub Amaretto, dodaj cukier, miód, cynamon oraz kardamon. Masę smaż przez około 5 minut. Następnie odstaw do wystudzenia.

 

Przygotowanie makowca

  1. Ciasto półfrancuskie ponaciskaj wałkiem, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Następnie podziel je na 6 równych porcji.
  2. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na duży prostokąt o długości keksówki (u mnie forma o wymiarach 12x40 cm). Na jednym brzegu ciasta ułóż jedną szóstą nadzienia z maku i delikatnie ją rozprowadź do jednej czwartej wysokości. Ciasto zwiń ciasno jak roladę i ułóż w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Analogicznie postąp z pozostałymi kawałkami ciasta. Na spodzie keksówki ułóż trzy rolki ciasta z nadzieniem i czynność powtórz dla drugiej warstwy.
  4. Uformowany makowiec przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  5. Żółtko wymieszaj ze śmietaną i posmaruj mieszanką wierzch ciasta.
  6. Makowiec wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez godzinę.

 

Lukier

  1. Orzechy włoskie posiekaj.
  2. Cukier puder przesiej i utrzyj z wrzącą wodą. Lukrem polej jeszcze ciepły makowiec i udekoruj go orzechami włoskimi oraz skórką pomarańczową.
  3. Ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Makowiec w cieście półfrancuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów