Makowe Pole – kruche ciasto z masą jogurtową i makiem
Moja mama znów szaleje w kuchni.
Tym razem postawiła na ciacho z pysznym kremem jogurtowym i makiem.
Dawno nie było tu takiego przepisu z makiem na blogu, a gwarantuję Wam, że zrobi furorę!
Połączenie kruchego ciasta z jogurtowym kremem pełnym maku tworzy przepyszną całość, której nikt się nie oprze.
Ciacho jest bardzo łatwe w przygotowaniu – zajmie to tylko kilkanaście minut.
Będzie idealny pomysłem na weekendowe wypieki albo na zbliżające się wielkimi krokami święta.
Koniecznie spróbujcie i zaglądnijcie też na mojego Instagrama – tam też znajdziecie mnóstwo pyszności!
SKŁADNIKI:
( 24×30 )
CIASTO:
* jajko – 4 szt
* masło – 200 g
* mąka pszenna – 2,5 szkl ( 400 g )
* cukier puder – 0,5 szkl
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
* esencja waniliowa – 1 łyżka
* sól – 1 szczypta
MASA:
* jogurt grecki – 800 g
* budyń waniliowy – 40 g
* mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki
* mak mielony – 5 łyżek
* cukier puder – 1,5 szkl
* esencja waniliowa – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i 0,5 szklanki cukru – mieszamy.
Dodajemy 200 g pokrojonego masła, 4 żółtka, 1 łyżeczkę esencji i szczyptę soli – rozdrabniamy robotem.
Ma powstać jednolita kruszonka.
2/3 wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy, lekko ugniatamy.
Pozostałą część chłodzimy.
MASA JOGURTOWA:
W misie ubijamy białka na uch ze szczyptą soli.
Stopniowo dodajemy 1 szklankę cukru pudru ( łyżka po łyżce ) , miksujemy do momentu aż powstanie lśniąca piana.
Wsypujemy budyń oraz 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, miksujemy do połączenia składników.
Dodajemy jogurt grecki, delikatnie mieszamy ręcznie.
Wsypujemy mak, dodajemy łyżeczkę esencji, ponownie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Masę wylewamy na ciasto.
Posypujemy resztą kruszonki.
Pieczemy ok. 50-55 minut w 170C.
Najlepsze po wystudzeniu.
Smacznego!