Makowe cupcakes z kremem z białej czekolady
Kochani!
Święta Wielkanocne zachęcają mnie do przygotowywania miniaturowych dań. Przekąsek na jeden kęs, takich które prosto można włożyć do koszyczka. Dlaczego by więc nie pokusić się o zrobienie cupcakes? Ja proponuję Wam w tym roku makowe babeczki z lekkim kremem z białej czekolady. Jest pysznie, ale też nie za słodko.
Składniki:
- 125g miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki maku
- 1 i 1/5 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g białej czekolady
- 250ml śmietanki 36%
Na dzień przed planowanym pieczeniem babeczek w rondelku mieszamy białą czekoladę oraz śmietankę a następnie delikatnie je podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, jednak uważając aby całości nie zagotować. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie na noc do lodówki.
Mleko zagotowujemy z makiem i odstawiamy do wystygnięcia. Miękką margarynę Palmę z Kruszwicy miksujemy na puszystą masę razem z cukrem, dodajemy jajka, proszek do pieczenia oraz mleko zagotowane z makiem i ponownie miksujemy. Do masy przesiewamy mąkę i ponownie miksujemy. Tak uzyskaną masę przekładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami ( do około 2/3 wysokości) i pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, studzimy.
Przygotowaną wcześniej mieszankę śmietany oraz białej czekolady ubijamy mikserem na sztywno. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki. Podajemy.
Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który jest dostępny jest do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.
Smacznego!
B