Makaron z zielonym groszkiem i orzechami laskowymi
Pomysł na szybki obiad, wyszperany w jakimś starym numerze “Poradnika Domowego”... Pierwotnie miała to być sałatka z dressingiem musztardowym, ale ponieważ nie lubię makaronu na zimno, a tym samym wszelkich makaronowych sałatek, pozmieniałam ten przepis i zrobiłam z niego nadspodziewanie smaczne danie obiadowe :)
MAKARON Z ZIELONYM GROSZKIEM I ORZECHAMI LASKOWYMI
(2 porcje)
200g makaronu świderki (lub innego ulubionego),
200g mrożonego zielonego groszku,
50g orzechów laskowych,
2 łyżki startego parmezanu,
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
1 łyżka oliwy,
opcjonalnie odrobina suszonych pomidorów w płatkach,
sól i pieprz
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie w drugim garnku ugotować groszek (5 minut). Orzechy grubo posiekać i podprażyć na suchej patelni. Makaron odcedzić, wymieszać z groszkiem, parmezanem, bazylią, oliwą i płatkami suszonych pomidorów. Doprawić solą i pieprzem, posypać orzechami.